Látkové změny mléka v důsledku procesů k prodloužení trvanlivosti
1.6.2009
Parametr
|
Pasterované mléko
|
ESL mléko
|
||
|
|
MF + pasterace
|
přímý vysokoteplotní ohřev (127 °C, 2 s)
|
nepřímý vysokoteplotní ohřev (127 °C, 2 s)
|
Snížení mikroorganismů (logN/N0)
|
1,5
|
5-6
|
>8
|
|
fosfatáza
|
negat.
|
negat.
|
negat.
|
negat.
|
peroxidáza
|
pozit.
|
pozit.
|
negat.
|
negat.
|
nativní beta-laktoglobulin (g/l)
|
3,1 - 3,4
|
3,0 – 3,3
|
>2,2
|
<1,8
|
laktulóza
|
15 - 20
|
15 - 20
|
<25
|
<30
|
varná příchuť
|
negat.
|
negat.
|
nepatrná
|
nepatrná
|
zbytková proteázová aktivita (%)
|
>80
|
81±4
|
65±5
|
65±5
|
zbytková lipázová aktivita (%)
|
>65
|
64±4
|
40±3
|
40±3
|
trvanlivost při 10 °c (dní)
|
7 – 10
|
18 – 21
|
24 - 30
|
24 - 30
|
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"
6.5.2024
Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.
Počasí
07.05.
9°C / 15°C
08.05.
8°C / 16°C
09.05.
6°C / 18°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A