Návrh nových standardů Dobrého zemědělského a environmentálního stavu

20.7.2009

Návrh deseti nových standardů dobrého zemědělského a environmentálního stavu známých pod anglickou zkratkou GAEC, chrání půdu, vodu a biodiverzitu krajiny. V případě schválení bude plnění těchto standardů povinné pro všechny zemědělce čerpající dotace od 1. ledna 2010.
16.7.2009


Tisková zpráva

Praha, 16. července 2009

 

Návrh nových standardů Dobrého zemědělského a environmentálního stavu zdůrazňuje ochranu půdy, vody a biodiverzity

 

Návrh deseti nových standardů dobrého zemědělského a environmentálního stavu známých pod anglickou zkratkou GAEC, chrání půdu, vodu a biodiverzitu krajiny. V případě schválení bude plnění těchto standardů povinné pro všechny zemědělce čerpající dotace od 1. ledna 2010.

 

Návrh, který představuje deset standardů, je zaměřen na ochranu půdy (ochrana před erozí, zachování obsahu organické hmoty v půdě aj.), ochranu vody (ochranná pásma kolem vody, použití vody pro zavlažování) a ochranu krajiny a biodiverzity (ochrana travních porostů, krajinných prvků, boj proti invazním rostlinám). Nejvýznamnějšími změnami oproti stávajícím GAEC jsou zpřísnění standardu hospodaření na svažitých pozemcích, definice skupiny silně erozně ohrožených půd, a ochrana organické hmoty v půdě.

„Kvalita zemědělské půdy v České republice dlouhodobě klesá. Zodpovědné plnění těchto nových standardů považujeme proto za jeden z účinných nástrojů, jak tomuto trendu čelit. Zjevná je i souvislost s povodňovými katastrofami posledních týdnů,“ říká ministr zemědělství Jakub Šebesta.

„Ačkoliv je předkládaný návrh v mnoha ohledech zpřísněním, při tvorbě standardů jsme kladli důraz na to, aby měl zemědělec dostatek možností rozhodnout se, jak dané podmínky splnit,“ upozorňuje na variantní řešení v ochraně půdy na svažitých pozemcích či zachování organické hmoty v půdě Jiří Urban, náměstek pro životní prostředí, výzkum a vzdělávání, jehož úsek nové znění standardů připravoval. Například opatření na zachování organické hmoty v půdě se povinně týká pětiny orné půdy a zemědělec zde může každoročně kombinovat různé možnosti (tuhá statková hnojiva, tuhá organická hnojiva, zaorání slámy či chrástu nebo vysetí některé z plodin zlepšujících půdní vlastnosti) volně podle svých možností a potřeb. To mu dává poměrně velký prostor pro plánování následných činností a zároveň větší zodpovědnost za jeho rozhodnutí.

Povinnost plnit standardy GAEC platí pro příjemce přímých plateb již od vstupu ČR do EU. Od roku 2009 je jejich plnění také součástí kontrol podmíněnosti. V případě, že žadatel o dotace tyto standardy nesplňuje, může mu být výplata dotací snížena, v krajním případě neposkytnuta vůbec.  Návrh nových standardů vznikal v úzké spolupráci s odborníky výzkumných institucí, ministerstvem životního prostředí a zástupci zemědělských organizací.  V současné době se GAEC připravují do meziresortního připomínkového řízení, ukončení legislativního procesu se předpokládá v listopadu letošního roku. V platnost by měly nové GAEC vejít od 1. 1. 2010. Kompletní znění návrhu nových standardů dobrého zemědělského a environmentálního stavu naleznete zde.

 

Upozorňujeme, že tato verze není konečná a znění návrhu může být ještě předmětem změn.   

 

Petr Vorlíček, tiskový mluvčí MZe

Zdroj: MZe
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

01. 06. 2024 - Krajský den koně Libereckého kraj „já mám koně“

16.5.2024

Tradiční akce se pod názvem „Já mám koně“ bude konat po šestnácté a jejím centrem bude opět Tyršův park. Sem se od časných ranních hodin budou sjíždět desítky chovatelů, aby se připravili na slavnostní průvod městem jak s koňmi v kočárových spřeženích, tak „pod sedlem“.

» více

31. 5. 2025 Gastroden 2024

16.5.2024

Gastroden je prezentace žáků škol potravinářských oborů - pekař, řezník-uzenář a kuchař-číšník své dovednosti.

» více

19. 5. 2025 Mezinárodní den včel

16.5.2024

Botanická zahrada v Liberci vás zve na Mezinárodní den včel

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

18.05.
Počasí na den 18.05.
11°C / 19°C

19.05.
Počasí na den 19.05.
10°C / 20°C

20.05.
Počasí na den 20.05.
11°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A