Katarální horečka ovcí

21.7.2009

I příští rok se bude u nás vakcinovat veškerý skot, ovce a kozy proti bluetongue, neboli katarální horečce ovcí. Rozhodl o tom dnes ministr zemědělství a Státní veterinární správě ČR „přiklepnul“ v rozpočtu peníze na kampaň v roce 2010.

Příští rok to tedy bude již třetí rok, co se proti katarální horečce ovcí u nás skot, ovce a kozy vakcinují. První vakcinace začala v srpnu 2008. Tři roky je minimální období, aby vakcinace měla smysl. Je totiž známo, že od nakaženého zvířete se nakazí přenašeč, tiplík, který při sání krve nakazí další zvířata. Budou-li všechna zvířata u nás, i v okolních zemích, kde se vakcinuje též, zdravá, „nebude co přenášet“!
Lze říci, že největší část letošní kampaně, vakcinace, již máme za sebou, náklady na ni dosáhnou celkem 122 milionů korun. Pro příští rok ministr zemědělství rozhodl přidělit na nákup vakcíny a provedení vakcinace 125 milionů korun. Tyto peníze nejsou vynaložené marně. Jak v rámci ČR, tak v rámci celé EU i se třetími zeměmi lze totiž obchodovat jedině se zdravými zvířaty. A že jsou naše plemenná a mladá zvířata žádána, je dostatečně známo. 
Správné a velkorysé rozhodnutí ministra zemědělství jistě přivítají tedy zejména naši chovatelé skotu, ovcí i koz. Však díky úspěšně prováděné vakcinaci nezaznamenali žádné škody a ztráty, přímé i nepřímé, které zejména na poklesu užitkovosti včetně úhynů dobytka bluetongue působí.
Zdroj: SVS ČR
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

23.04.
Počasí na den 23.04.
2°C / 8°C

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A