Zabránit přenosu nového typu chřipkového viru A(H1N1)

12.8.2009

Schwerin (aho) - S postupujícím rozšiřováním nového typu chřipkového viru A(H1N1) u obyvatelstva narůstá také riziko, že dojde k zavlečení viru do chovů prasat.
V Evropě dosud nedošlo k přenosu nejprve v Mexiku detekovaného u člověka a nyní pandemicky rozšířeného chřipkového viru A(H1N1) na prasata. Dva případy přenosu infekce však již byly hlášeny z kanadské provincie Alberta a z Argentiny.
 
Dr. Till Backhaus, ministr zemědělství, životního prostředí a ochrany spotřebitele německé spolkové republiky Meklenbursko-Přední Pomořany proto nabádá chovatele, aby věnovali zvýšenou pozornost dodržování patřičných opatření v rámci zajištění biobezpečnosti v chovech prasat a také aby pravidelně prováděli přísné individuální podnikové kontroly.
 
Chovatelé prasat nebo v chovu prasat zaměstnané osoby, u kterých bude prokázán výskyt nového A(H1N1) chřipkového viru, by neměly v období nebezpečí přenosu nákazy přijít do styku s hospodářskými zvířaty.
 
Pokud by došlo k nakažení prasat měl by být postižený chov v intencích společného postupu přijatého členskými státy EU po dobu sedmi dní následujících po výskytu posledního klinického případu podléhat restrikci přepravy zvířat.  
 
Ministr prohlásil, že mu nejde o konstruování problémů, ale o včasnou senzibilizaci potenciálně nebezpečného odvětví živočišné výroby. Pandemie chřipky vyvolaná novým A(H1N1) virem je především humánní chorobou.
 
Chřipka prasat je globálním, endemickým infekčním onemocnění prasat. Vyskytuje se především v chladném období roku. V populaci prasat kolují viry chřipky A subtypu H1N1, H3N2 a H1N2.
 
Neues H1N1-Virus: Mensch-zu-Schwein-Übertragung vermeiden
[cit. 2009-08-11], www.animal-health-online.de
Zdroj: Agronavigátor
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A