Význam enzymové úpravy syrovátkového koncentrátu

9.8.2005

Syrovátka byla ultrafiltrována a diafiltrována až se dosáhlo 70 nebo 80 % bílkovin v sušině. Poté byl koncentrát buď přímo sušen na zařízení Anhydro nebo sušení následovalo až po enzymovém ošetření. Byl použit enzym Neutrase (Novo Nordisk, Mumbai, Indie), kterým se při 40 ºC dosáhlo 8%ní hydrolýzy. Enzymově modifikovaný sušený syrovátkový koncentrát (WPC) vykazoval mírně nižší pH a vyšší obsah HMF, ale ne tolik, aby to mělo negativní vliv na potravinářské použití prášku. Hydrolýza měla pozitivní vliv na index nerozpustnosti, index dusíku syrovátkové bílkoviny (WPNI) a na hustotu. Viskozita se snížila o 1,54 až 1,65 jednotek, rozpustnost bílkovin se zlepšila o 5,5 až 5,6 jednotek, schopnost tvorby pěny se zvýšila o 42 jednotek, emulgovatelnost o 5,7 až 6,3 jednotek. Pozitivní efekt se projevil při různých kyselostech, nejvíce při pH 4 až 5.

Takto připravený WPC lze použít do různých potravin se zlepšenými výživovými a funkčními vlastnostmi.

Milchwissenschaft, 60, 2005, č. 3, s. 305-309

Zdroj: AgroNavigator
Autor: Agronavigátor

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Semináře Jednotná žádost 2023 Liberecký kraj

20.3.2023

Semináře jsou určeny široké zemědělské veřejnosti a předmětem prezentací budou dotační možnosti v agrárním sektoru se zaměřením na tituly administrované v rámci Jednotné žádosti.

» více

Nabídka odběru pivovarského mláta za odvoz

6.3.2023

Pivovarské mláto za odvoz Maloskalský pivovar, Malá Skála

» více

5. - 7. 4. 2023 - Velikonoční slavnosti v Jablonci nad Nisou

22.2.2023

Velikonoční slavnosti v Jablonci nad Nisou, 5. - 7. dubna 2023, 9.00-18.00, Mírové náměstí

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

31.03.
Počasí na den 31.03.
6°C / 14°C

01.04.
Počasí na den 01.04.
4°C / 10°C

02.04.
Počasí na den 02.04.
3°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A