Význam enzymové úpravy syrovátkového koncentrátu
9.8.2005
Syrovátka byla ultrafiltrována a diafiltrována až se dosáhlo 70 nebo 80 % bílkovin v sušině. Poté byl koncentrát buď přímo sušen na zařízení Anhydro nebo sušení následovalo až po enzymovém ošetření. Byl použit enzym Neutrase (Novo Nordisk, Mumbai, Indie), kterým se při 40 ºC dosáhlo 8%ní hydrolýzy. Enzymově modifikovaný sušený syrovátkový koncentrát (WPC) vykazoval mírně nižší pH a vyšší obsah HMF, ale ne tolik, aby to mělo negativní vliv na potravinářské použití prášku. Hydrolýza měla pozitivní vliv na index nerozpustnosti, index dusíku syrovátkové bílkoviny (WPNI) a na hustotu. Viskozita se snížila o 1,54 až 1,65 jednotek, rozpustnost bílkovin se zlepšila o 5,5 až 5,6 jednotek, schopnost tvorby pěny se zvýšila o 42 jednotek, emulgovatelnost o 5,7 až 6,3 jednotek. Pozitivní efekt se projevil při různých kyselostech, nejvíce při pH 4 až 5.
Takto připravený WPC lze použít do různých potravin se zlepšenými výživovými a funkčními vlastnostmi.
Milchwissenschaft, 60, 2005, č. 3, s. 305-309
Zdroj: AgroNavigator
Autor: Agronavigátor
Regionální potravina
![Regionální potravina](https://www.apic.cz/_layout/_www/regionalni-potravina.png)
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
![Krajské informační středisko](https://www.apic.cz/_layout/_www/kis.png)
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
![Ministerstvo Zemědělství](https://www.apic.cz/_layout/_www/ministerstvo-zemedelstvi.png)
![Liberecký kraj](https://www.apic.cz/_layout/_www/lk.png)
Novinky
16.7.2024
Pobytový kurz: Termín 23. -25. srpna 2024 (pobytový Pá-Ne), Místo konání Penzion Svět pod Ještědem - Hoření paseky a Včelí Farma Smržov
» více
Sledujte TV APIC
![TV APIC](https://www.apic.cz/_layout/_www/tv-apic.png)
Počasí
26.07.
![Počasí na den 26.07.](https://www.apic.cz/_layout/_wheather/polojasno.jpg)
14°C / 27°C
27.07.
![Počasí na den 27.07.](https://www.apic.cz/_layout/_wheather/skorojasno.jpg)
16°C / 32°C
28.07.
![Počasí na den 28.07.](https://www.apic.cz/_layout/_wheather/bourka.jpg)
15°C / 26°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A