Zdravotní tvrzení: Demonstrace účinnosti aktivních složek
16.6.2010
Výzkum zaměřený na výživu se tradičně zabýval sledováním, jak se projevuje přívod určitého výživového faktoru u populace. Nově se věda o výživě věnuje objasňování vlivu stravy na zdraví, zlepšování zdraví osob prostřednictvím stravy. Moderní molekulární nutriční výzkum se zaměřuje na podporu zdraví a prevenci nemocí a na zvyšování výkonnosti.
O řadě bioaktivních složek potravin se tvrdí, že snižují rizikové faktory nemocí nebo zlepšují kvalitu života tím, že optimalizují a zlepšují funkce organismu. Tato tvrzení musí být založena na vědeckých důkazech. V rámci projektu “Proces posuzování vědecké podpory tvrzením o potravinách” (PASSCLAIM) byl vytvořen generický nástroj na posuzování vědeckého důkazu pro zdravotní tvrzení o potravinách. PASSCLAIM se stal zlatým standardem pro vědecké zdůvodňování zdravotních tvrzení. Vzhledem k šestileté vývojové fázi je však PASSCLAIM statický dokument, který poskytuje kritéria pro validaci technologií a biomarkerů, která byla aktuální minimálně před šesti roky.
V nutričním výzkumu se nyní používají nové technologie a sice: genomika, transkriptomika, proteomika a metabolomika. Pro klinickou diagnostiku se také rutinně používají zobrazovací technologie (např. OT: optická tomografie, MRI: magnetická rezonance, CT: počítačová tomografie, PET: pozitronová emisní tomografie). Žádná z těchto technologií nebyla brána do úvahy v době řešení projektu PASSCLAIM.
ILSI Europe, operační skupina pro “nově se objevující technologie pro demonstraci účinnosti” organizovala v únoru 2009 workshop, jehož cílem bylo diskutovat o výhodách těchto nových technologií, o jejich úloze při vývoji nových potravinářských výrobků a opodstatňování zdravotních tvrzení. Odpovědi na řadu otázek, které byly předmětem workshopu, uveřejnil ILSI Europe ve zprávě vydané pod názvem “Nově se objevující technologie pro demonstraci účinnosti” (viz příloha).
Zdroj: Agronavigátor
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
16.5.2024
Tradiční akce se pod názvem „Já mám koně“ bude konat po šestnácté a jejím centrem bude opět Tyršův park. Sem se od časných ranních hodin budou sjíždět desítky chovatelů, aby se připravili na slavnostní průvod městem jak s koňmi v kočárových spřeženích, tak „pod sedlem“.
» více
16.5.2024
Gastroden je prezentace žáků škol potravinářských oborů - pekař, řezník-uzenář a kuchař-číšník své dovednosti.
» více
16.5.2024
Botanická zahrada v Liberci vás zve na Mezinárodní den včel
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
17.05.
10°C / 17°C
18.05.
11°C / 19°C
19.05.
9°C / 19°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A