AGROR!SK - Systém včasné výstrahy před negativními dopady počasí v zemědělství

27.3.2023

  • V těchto dnech nastávají příznivé podmínky pro začátek aktivity housenek obaleče jabloňového po přezimování a jejich rozlézání se na místa žíru. Doporučujeme sledování jejich výskytu na pupenech a větvích. V případě dosažení kritického počtu tj. při výskytu 3 a více listožravých housenek ve 100 listových nebo květních růžicích je doporučeno provádět ošetření.
  • Na některých lokalitách se blíží nebo již dochází k líhnutí vajíček mšice jabloňové. Kontrola přezimujících vajíček a líhnoucích se nymf 1. generace se provádí až do fáze zeleného poupěte. Ošetření je indikováno při výskytu 25 vajíček na 1 metr větviček nebo 1–2 kolonie na 100 listových růžic.
  • Nastávají příznivé podmínky pro líhnutí larev svilušky ovocné. Ochrana se provádí na základě předchozího zjištění přítomnosti přezimujících vajíček na 2-3 letých větvích, v období vegetace se sleduje přítomnost svilušek na listech. Ošetření je indikováno při výskytu svilušek na více než 60 % listů nebo přítomnosti  5 a více svilušek na 1 list.

Portál www.agrorisk.cz nabízí denně na svých webových stránkách každému uživateli bezplatně aktualizovaný monitoring a 9denní předpověď výskytu abiotických (neživých) i biotických (živých) škodlivých či omezujících rizik pro rostlinou produkci. Samozřejmostí jsou grafy předpovědi počasí na základě pěti předpovědních modelů. Cílovou skupinu a uživatele výsledků tvoří zemědělci, především agronomové, rostlinolékaři a další pracovníci v rostlinné výrobě. Zatímco výběr abiotických faktorů vycházel jednoznačně z potřeb zemědělské praxe jako je nutnost plánovat agrotechnické zásahy (např. déšť, silný vítr), či opatření směřujících k ochraně rostlin (např. jarní mrazíky), tak u biotických faktorů byl výběr omezen jejich závislostí na meteorologickém vývoji.  Ambicí portálu je spojení ekonomického (např. přesné načasování aplikace pesticidů a hnojiv) a ekologického (např. omezení rizika úletu prostředků na ochranu rostlin, jejich průsak do podzemních vod) přístupu.

Celá informace ke stažení

Zdroj: Agrární komora České republiky
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A