Více krmiva v pozdní březosti?

26.9.2010

Kanadští vědci si vytkli za cíl zjistit, zda a jaké účinky má zvýšení dávky krmiva v pozdější fázi březosti na užitkovost prasnic a velikost vrhu. Za tímto účelem prověřovali užitkovost celkem 108 mladých a starších prasnic v průběhu dvou březostí a laktací.

Vyšší množství krmiva na konci březosti (mezi 90. a 112. dnem gravidity) vedlo jak u mladších, tak i u starších prasnic ke zvýšení hmotnostního přírůstku. Příjem krmiva u mladých prasnic během kojení selat poklesl díky zvýšeným dávkám krmiva v čekárně, u starších prasnic tomu bylo naopak. Selata z vrhů od mladých matek měly značně vyšší porodní hmotnost v porovnání se selaty od starších matek.
 
Prasnice na druhém vrhu ztratily v průběhu kojení selat větší podíl tělesných rezerv, pokud dostávala v pozdější březosti krmiva navíc, zatímco matky na třetím vrhu a starší vykazovaly stejnou ztrátu hmotnosti. Na základě těchto a dalších výsledků studie experti učinili závěr, že extra dávka krmiva ve finální části březosti vedla ke znatelnému zvýšení nákladů na krmení, ale ne k významnému zvýšení užitkovosti prasnic. Pouze u mladých prasnic byla hmotnost vrhu na druhé laktaci o něco vyšší.
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

30.03.
Počasí na den 30.03.
8°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A