Rajčatová šťáva může snížit krevní srážlivost u diabetiků

16.8.2005

Rajčatová šťáva totiž vykazuje efekt  ředění krve.
        Agregace krevních destiček (platelet) spolupůsobí při schopnosti krve vytvářet sraženinu a je potřeba při zranění vedoucích ke krvácení. U osob s diabetem 2. typu však krevní destičky jsou účinnější a to může vést k nadměrné srážlivosti. Tím se zvyšuje riziko srdečního infarktu. Toto riziko je možné snížit protisrážlivou medikací. Ke stejnému výsledku ale vede i konzumace 250 ml rajčatové šťávy denně. Problém je v tom, že rajčatová šťáva pro snižování srážlivosti krve u diabetiků nesmí obsahovat zvýšená množství cukru, nebo její spotřeba musí být zahrnuta do celkové spotřeby sacharidů.

Tomato juice may reduce blood clotting in diabetics. Soft Drink International, April 2005, s. 16

Zdroj: AgroNavigator
Autor: Agronavigátor

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

15.04.
Počasí na den 15.04.
5°C / 15°C

16.04.
Počasí na den 16.04.
3°C / 10°C

17.04.
Počasí na den 17.04.
2°C / 10°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A