Chy-max pro moderní sýrárny
16.8.2005
Při použití mikrobiálnívh syřidlových enzymů dochází k nedokonalému štěpení glykomakropeptidů a tím k měkčí sýřenině a většímu obsahu tuku a nečistot v syrovátkce. V dalším procesu může při značném štěpení bílkovin během zrání docházet k vytváření hořkých peptidů.
Mikrobiální syřidlové enzymy Chy-max z Rhizomucor mihei (vyvinuté firmou Pfizer, prodávané firmou Chr. Hansen) však vykazují pětkrát vyšší nespecifickou proteolytickou aktivitu a s větší účinností štěpí syrovátkové bílkoviny (jako laktoreriny) než chymosin.
Porovnává-li se čistota, specifičnost účinku a proteolytická aktivita s jinými syřidlovými enzymy, vychází 100% čistý Chymosin/Chymax jako optimální prostředek k výrobě sýrů.
Dtsch. Milchwirt., 56, 2005, č. 15, s. 658–659
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
10. 6. 2023 - Setkání chovatelů poštovních holubů a včelařů
23.5.2023
Zveme vás na Setkání chovatelů poštovních holubů a včelařů, které se koná 10. 6. 2023 od 14:00 v táborové základně č.p. 1977 v Jindřichovicích pod Smrkem
26.5.2023 - Chovatelský den v Roprachticích
23.5.2023
Akce určena pro širokou veřejnost zahájení v 10:00 v Roprachticích
Dotazníkového šetření - příprava Programového rámce Strategického plánu SZP na období 2023–2027
5.5.2023
Odkaz na dotazník k přípravě PR SZP:
Počasí
01.06.
9°C / 25°C
02.06.
9°C / 23°C
03.06.
8°C / 20°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A