Pro zefektivnění produkce mléka je nutné hledat vnitřní zdroje

14.11.2011

Ukončení platnosti mléčných kvót v roce 2015 stejně jako volatelní trhy, které generují neustálé výkyvy ve výši nákladů na krmiva a provozní prostředky staví před účastníky trhu s mlékem před další výzvy. Výše zisku na jednu krávu silně závisí na přímých platbách, které v současné době v Německu tvoří 50 až 60 % zisku. Od roku 2013 však budou tyto platby zredukovány, tzn., že budou muset chovatelé dojnic počítat se snížením zisku. Na tuto skutečnost poukázal Dr. Bernard Reszler, ředitel Evropského institutu pro rentabilní produkci mléka (ineda). Jediným východiskem proto bude ve větším měřítku zvýšit efektivitu výroby mléka, tzn. zlepšit poměr mezi výstupy a vstupy.

 
I když se mnoho zemědělců domnívá, že jediným řešení tohoto problému spočívá ve zvýšení výkupních cen mléka, podle názoru Dr. Reszlera existují i jiné možnosti. Brakace ve stádech dojnic se pohybuje v průměru okolo 37 %, 6 % plemenic bývá vyřazeno z produkce již v průběhu prvních dvou roků života, což je krajně neefektivní a je nutné to výrazně změnit. Příčiny nízké míry reprodukce tkví ze 75 % v problémech v oblasti zdraví mléčné žlázy a paznehtů, poruchách plodnosti a metabolismu.
 
Tento expert např. vyčíslil výši nákladů v průměrném zemědělském podniku s mléčnou užitkovostí 8 000 kg - při 40% brakaci připadají na každý kilogram vyprodukovaného mléka náklady ve výši 7 až 7,50 centů. Pokud procento brakovaných krav klesne pouze na 20 až 25 %, sníží se náklady na 4 centy. V chovu s 60 dojnicemi to ročně představuje rozdíl ve výši téměř 12 000 €. Proto je důležité vzájemně skloubit vyšší mléčnou užitkovost s produkční dlouhověkostí.
 
Pokud se týče výše mléčné užitkovosti expert Reszler se domnívá, že není třeba stanovovat žádné horní limity, protože vysoká užitkovost u zdravých plemenic, optimálně zásobovaných živinami, nezpůsobuje žádné problémy. Naopak organismus dojnic špatně zásobovaných živinami často nezvládne ani nízkou mléčnou užikovost a plemenice musí být  ze stáda vyřazeny.
 
Es liegt noch viel Geld auf dem Stallboden
[2011-11-10], www.agrarheute.com
Zdroj: Agronavigator
Autor: redakce apic

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A