Přechodné období pro klecová vejce?

15.11.2011

Evropská komise plánuje posunout termín, který stanovila jako závazný pro přechod na chov nosnic v obohacených klecích, ze začátku příštího roku až na letní období. Nové nastavení by už nebylo nutné, hustota obsádky by měla klesnout na úroveň chovu v obohacených klecích. Dotčené členské státy by měly předložit akční plány, jak tento problém chtějí řešit.

 
Ostatní ustanovení sloužící k zabezpečení zpětné dohledatelnosti dotyčných vajec pomocí značení stejně jako jejich uvolnění pro ztržňování pro účely zpracování v zemi původu by se měla dodržovat.
 
I přes tento vstřícný krok ale Komise trvá i dále na tom, že od 2. ledna 2012 dojde k zesílení počtu inspekcí a v závislosti na jejich výsledcích bude zahajovat řízení pro neplnění povinností. Podle vlastního odhadu ale takový balíček opatření nemá žádnou oporu v legislativě EU. Proto by se měli účastníci listopadového zasedání Rady ministrů zemědělství pokusit dosáhnout jednomyslného odsouhlasení tohoto návrhu v rámci „gentlemanské dohody“.
 
Německé odvětví průmyslového zpracování vajec  tuto myšlenku odmítá jako neakceptovatelnou a je rozhořčeno nerespektováním zákazu konvenčních bateriových klecí od roku 2012, zejména proto, že v Německo se rozhodlo jít ještě dál a zavedlo zákaz konvenčních klecí ještě o dva roky dříve než v celé EU. Nyní se Německo obává přílivu "ilegálních" vajec z konvenčních klecových chovů jiných zemí EU. Také vlády Německa, Rakouska, Nizozemska, Finska a Švédska se shodně postavily proti návrhu Evropské komise. Je známo, že pravděpodobně 12 členských zemí Evropské unie nedokáže dostát povinnosti ukončit produkci vajec v klecových chovech k datu 31. prosince 2011. (AgE)  
 
Übergangslösung für Käfigeier angestrebt
[2011-11-14], www.topagrar.com
 
Zdroj: Agronavigator
Autor: redakce apic

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A