Výzkum brambor resistentních vůči drátovcům

22.11.2011

Poškození žírem drátovci je snadné zjistit, říká Rich Novy, genetik rostlin z americké Agentury pro zemědělský výzkum ARS (Agricultural Research Service). Poškození drátovci – larvami brouků kovaříků připomínají perforování způsobené hřebíčkem na povrchu bramborových hlíz a to je činí méně přitažlivé pro použití pro přímý konzum nebo zpracovatelský trh.

     Ačkoli jsou proti drátovcům na bramborách k dispozici insekticidy na základě organofosfátů nebo karbamátů, pokračující registrace některých z těchto insekticidů v USA je nejistá, říká Rich Novy, pracovník výzkumné jednotky ARS Small Grains and Potato Germplasm Research Unit v Aberdeen ve státě Idaho. Navíc, tyto chemikálie ne vždy eliminují tyto malé hnědavě oranžové škůdce, kteří jako larvy mohou přežívat v půdě po dobu 5 let, dokud se z nich nevylíhnou dospělí kovaříci.

     Po několik posledních let zkoumali američtí výzkumníci z ARS university v Idaho řešení tohoto problému po stránce genetické resistence. Zaměřili pozornost zvláště na dva plané příbuzné kulturních brambor získané z Chile a Bolívie: Solanum berthaultii a Solanum etuberosum. Při převzetí podnětů z předešlých studií ukazujících, že plané brambory jsou resistentní vůči mandelince bramborové a mšici broskvoňové (Myzus persicae), dvěma různorodým škůdcům, se výzkumníci rozhodli postavit rostliny do zápasu rovněž proti hladovým drátovcům.

     Nejdříve tým křížil zárodečnou plazmu původem z planých brambor s kulturní odrůdou a pak vyselektoval 15 špičkově výkonných rostlin z tří generací potomstva. Další krok výzkumníků byl vysázet linie potomstva, zvané „šlechtitelské klony“ do polních pozemků napadených drátovci v jižním Idaho a porovnat poškození žírem, které utrpěly s poškozením sousedních řádků brambor odrůdy Russet Burbank ošetřených nebo neošetřených insekticidem obecně používaným pro potlačování drátovců.

     Jak výzkumníci doufali, resistentním klonům se dařilo stejně – a někdy lépe, než bramborům odrůdy Russet Burbank ošetřeným insekticidem.

     V současnosti není mechanismus resistence vůči drátovcům zatím určen, ale může se vztahovat ke glykoalkaloidům. Tyto přirozeně se vyskytující se chemické látky v hlízách bramboru jsou známy tím, že odpuzují některé hmyzí škůdce. Celková koncentrace glykoalkaloidů v mnoha z resistentních klonech je na úrovni vhodné pro lidskou konzumaci, což může otevřít dveře jejich používání ve vývoji komerčních odrůd resistentních vůči drátovcům.

Agricultural Research, vol. 59, 2011, č. 8, s. 22

http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/

Zdroj: Agronavigator
Autor: redakce apic

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 20°C

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

06.05.
Počasí na den 06.05.
10°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A