Kontrola kvality krmiv
23.8.2005
V oblasti krmných směsí (kromě nelisovaných krmných směsí s prodlouženou trvanlivostí) bylo podrobeno kontrole 742 vzorků 39 různých krmiv, z toho byly pozitivní pouze čtyři z nich. Naproti tomu při testování jednotlivých krmiv bylo v případě sedmi různých krmiv zjištěno 38 pozitivních nálezů z celkového počtu 864 vzorků 56 jednotlivých krmiv. U řepkového extrahovaného šrotu byl pozitivní dokonce každý sedmý vzorek.
Jednou z možných vstupních bran salmonel do potravního řetězce stále zůstávají masné výrobky a krmiva použitá k výkrmu zvířat. Proto DTV shromažďuje již mnoho let výsledky šetření a ukládá je do speciální databanky. Cílem této činnosti je včasná detekce eventuálního ohrožení salmonelami a rychlého a efektivního přijetí adekvátních protiopatření. Krmiva stejně jako potraviny nejsou žádné sterilní výrobky a při nepřiměřeném zacházení se mohou velmi snadno stát živnou půdou pro růst mikrobů. Hygienicky nezávadné zacházení s krmivy v období po skončení výrobního procesu hraje rozhodující roli.
DGS, 2005, č. 29, s. 3
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem