Výzkumný projekt pro redukované zpracování půdy zahájen

10.1.2012

Výzkumný ústav pro ekologické zemědělství (FiBL) ve Švýcarsku spustil projekt zaměřený na redukované zpracování půdy a zelené hnojení v ekologických pěstitelských systémech.

V rámci projektu TILMAN-ORG by mělo být redukované, šetrné zpracování půdy za ekologických podmínek dále zdokonalováno. Ve srovnání s pluhem šetří redukované zpracování půdy a zelené hnojení půdní strukturu a zvyšuje půdní úrodnost – půda se stává stabilnější, obsah humusu a biologická aktivita přibývají a kapacita výměny živin se zlepšuje. Díky nižšímu používání strojů se snižuje spotřeba nafty. Tím je redukované zpracování půdy šetrné ke klimatu. Bezorebné zpracování půdy (no till) je v konvenčním zemědělství již hojně rozšířeno. Tento způsob zpracování půdy však byl ještě donedávna v ekologickém zemědělství považován za nevhodný, protože podporuje šíření vytrvalých plevelů. Kromě toho může být mineralizace dusíku z půdy a statkových hnojiv na jaře nedostatečná.

 

Redukované zpracování půdy – výzva pro biopěstitele

 

Metody efektivní regulace plevelů a lepšího zásobení živinami jsou proto nejdůležitějšími cíli projektu TILMAN-ORG. „Současně hledáme způsoby, jak v pěstitelských systémech snížit produkci CO2“, říká vedoucí projektu Paul Mäder z FiBL. „Kromě toho bychom chtěli zvýšit výnosy díky lepšímu zásobení živinami a rozšířit biodiverzitu“.

 

Zlepšit ekologické pěstitelské systémy

 

Patnáct výzkumných partnerů z jedenácti evropských zemí bude během tří let v polních pokusech s různými půdními typy a klimatickými podmínkami zdokonalovat redukované zpracování půdy. Výzkumný tým bude v zúčastněných zemích praktické poznatky kumulovat, vyhodnocovat a vyvíjet doporučení uzpůsobená danému stanovišti.

 

http://www.agrarheute.com/reduzierte-bodenbearbeitung

Zdroj: Agronavigator
Autor: redakce apic

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

01.05.
Počasí na den 01.05.
12°C / 23°C

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A