Vodítka pro hodnocení rizik pohody (welfare) zvířat

30.1.2012

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal vodítka, která vůbec poprvé stanovují standardizovanou metodiku pro hodnocení rizik pohody zvířat.

Metodika napsaná způsobem postupných kroků (step-by-step approach) je navržena tak, aby byla použitelná pro všechny druhy zvířat a všechny faktory, které ovlivňují dobré životní podmínky zvířat, včetně chovu, dopravy a dodržování welfare na jatkách. Vytvoření těchto vodítek podporuje plnění závazku EFSA vědeckého přístupu k práci na zajištění pohody zvířat a je rovněž dalším krokem v implementaci nedávno přijaté Strategie pohody zvířat EU pro léta 2012 - 2015.

Vodítka budou používána Panelem EFSA pro zdraví a pohodu zvířat (AHAW) pro budoucí vědecké poradenství o rizicích spojených s pohodou zvířat. Vodítka, vytvořená díky nadšení a zkušenostem vědců EFSA (a do této záležitosti zapojených externích odborníků), budou důležitou součástí vědecké literatury o pohodě zvířat. Vědci, veterináři a všichni ti, kteří jsou zainteresováni ve věci pohody zvířat, mají možnost hodnotit rizika spojená s dobrými životními podmínkami a pohodou hospodářských zvířat podle praktické a harmonizované metodiky.

Další informace najdete na Otevírá se do nového okna. webových stránkách Evropského úřadu pro bezpečnost potravin.

Zdroj: MZe
Autor: redakce apic

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

21.04.
Počasí na den 21.04.
0°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A