Jak zadat hnojivo do EPH nenalezené v číselníku hnojiv

17.5.2012

Na základě četných dotazů uživatelů aplikace EPH uvádíme v detailu novinky postup, jak zadat hnojivo do číselníku EPH, které nenaleznete v centrálním číselníku hnojiv. Jedná se zejména o hnojiva dovážená označovaná jako "hnojiva ES" nebo vlastní organická hnojiva např. digestát z bioplynové stanice. Bližší informace naleznete po prokliku nadpisu novinky.

Založení vlastního hnojiva do číselníku EPH se provádí probíhá pomocí odkazu Číselníky – Vlastní hnojiva. Na následující obrazovce stiskněte tlačítko „Nový“, čímž se otevře formulář do kterého zadáte údaje o hnojivu. Poté, co formulář uložíte, se Vám hnojivo bude nabízet při zadání aplikací již standardně v číselník základních hnojiv.

Při zadávání hnojiva do číselníku je vhodné dávat pozor na několik aspektů. Kromě samotného obsahu živin, je důležité rovněž vyplnit typ hnojiva (u dovážených hnojiv půjde zpravidla o minerálně dusíkaté případně nedusíkaté), aby toto přidané hnojivo mohlo být případně korektně kontrolováno příslušnými kontrolními sestavami v EPH.

V případě, že se jedná o upravený kal, měl by být vyplněn i obsah sušiny (v procentech) a v případě vlastního či nějak upraveného statkového hnojiva je nutné ještě zvolit hodnotu v kolonce „Typové statkové hnojivo“. U ostatních hnojiv se typové statkové hnojivo nevyplňuje.

Podrobný návod je ke stažení v příloze.

Související odkazy

Zdroj: MZe
Autor: redakce Apic

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 19°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A