Tři stupně odborné způsobilosti

2.4.2013

Základní informace

Odbornou způsobilost pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin upravuje § 86, 86a a 86b zákona č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů, v platném znění (dále jen "zákon") a vyhláška č. 206/2012 Sb., o odborné způsobilosti pro nakládání s přípravky (dále jen "vyhláška"). Touto odbornou způsobilostí musí disponovat všechny osoby, které v rámci svých profesních činností nakládají s přípravky na ochranu rostlin. Od 1. 1. 2013 platí rozlišení odborné způsobilosti do tří stupňů dle náročnosti požadavků a změnil se také režim osvědčování.

Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Fyzická osoba, která v rámci svých profesních činností nakládá s přípravky na ochranu rostlin.

Za odborně způsobilou osobu pro nakládání s přípravky se považuje i osoba, která získala odbornou způsobilost pro nakládání s přípravky v odpovídajícím rozsahu vykonávané činnosti v jiném členském státě (§ 86 odst. 8 zákona).

Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Rozdělení odborné způsobilosti do 3 stupňů:

I. stupeň: Fyzická osoba, která v rámci svých profesních činností nakládá s přípravky pod dohledem držitele osvědčení II. nebo III. stupně, musí být držitelem osvědčení I. stupně (podmínky pro vydání osvědčení I. stupně upravuje § 86 odst. 1 zákona). Tato osoba nemůže s přípravky nakládat samostatně, tj. bez uvedeného dohledu osoby s vyšším stupněm osvědčení. Osobami s osvědčením I. stupně rozumíme zejména obsluhu zařízení pro aplikaci přípravků, neboť právě tyto osoby zajišťují přímou aplikaci přípravků a činnosti s tím spojené, tj. většinou manipulací s přípravky a obaly od nich ve skladu i na poli, vč. jejich přepravy na místo aplikace a zpět. Osvědčení o odborné způsobilosti I. stupně s platností na dobu 5 let vydá vzdělávací zařízení fyzické osobě, která absolvuje základní 12 hodinový kurz (případně 8 hodinové doplňující školení k prodloužení platnosti osvědčení), pořádaný vzdělávacím zařízením pověřeným Ministerstvem zemědělství ČR (dále jen „MZe“).

II. stupeň: Podnikající osoba, která v rámci svých profesních činností nakládá s přípravky, musí zajistit, aby toto nakládání s přípravky řídila a vykonávala nad ním dohled fyzická osoba, jež je držitelem osvědčení II. stupně. Držitel osvědčení II. stupně je způsobilý i pro činnosti držitele osvědčení I. stupně (podmínky pro vydání osvědčení II. stupně upravuje § 86 odst. 2 zákona). Osobami s osvědčením II. stupně rozumíme zejména osoby, které organizují a řídí práce spojené s nakládáním s přípravky na ochranu rostlin u podnikající osoby, tzn. např. agronom, lesník, školkař, zahradník, farmář, správce golfového hřiště, apod. Osvědčení druhého stupně s platností na 5 let vydá rostlinolékařská správa fyzické osobě, která splňuje podmínky vzdělání pro rostlinolékaře podle § 82 odst. 2 nebo 5 zákona, nebo absolvuje základní 15 hodinový kurz a úspěšně složí písemný test (případně 8 hodinové doplňující školení k prodloužení platnosti osvědčení).

Osvědčení II. stupně mohou získat také ty osoby, které již v minulosti osvědčením bez rozlišení stupně disponovaly, tzn. osoby, které od doby zavedení institutu odborné způsobilosti již alespoň jedenkrát absolvovaly zkoušku (viz tisková zpráva MZe ze dne 19. 12. 2012 zde). V tomto ohledu není limitující to, zda takový žadatel disponuje platným či již neplatným osvědčením bez rozlišení stupně. Jedinou podmínkou pro vydání nového osvědčení II. stupně je absolvování doplňujícího 8 hodinového školení pořádaného vzdělávacím zařízením pověřeným MZe. Alternativu nelze uplatnit v případě, že už žadatel disponuje osvědčením s rozlišením stupně (jedná se jen o jednorázové zjednodušení v rámci přechodu ze systému odborné způsobilosti bez rozlišení stupně na systém odborné způsobilosti s rozlišením do tří stupňů).

III. stupeň: Podnikající osoba, která v rámci svých profesních činností:

a) poskytuje poradenství v oblasti ochrany rostlin před škodlivými organismy a s ní souvisejícími poruchami rostlin a v oblasti bezpečného používání přípravků,

b) distribuuje přípravky pro profesionální použití, nebo

c) pořádá základní kurzy k získání osvědčení prvního a druhého stupně, doplňující školení k prodloužení osvědčení druhého a třetího stupně a doplňující školení k získání nového osvědčení prvního stupně,

musí tyto činnosti vykonávat prostřednictvím fyzické osoby, jež je držitelem osvědčení třetího stupně. Držitel osvědčení III. stupně je způsobilý i pro činnosti držitele osvědčení II. stupně a I. stupně (podmínky pro vydání osvědčení III. stupně upravuje § 86 odst. 3 zákona). Osvědčení třetího stupně vydá rostlinolékařská správa fyzické osobě, která splňuje podmínky vzdělání pro rostlinolékaře podle § 82 odst. 2 nebo 5 zákona, nebo úspěšně vykoná zkoušku nebo při prodlužování platnosti osvědčení III. stupně absolvuje doplňující 8 hodinové školení ve vzdělávacím zařízení a úspěšně složí písemný test.

Průběh zkoušek z odborné způsobilosti a další podstatné informace týkající se odborné způsobilosti naleznete ve zkušebním řádu.

Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Uchazeč o získání odborné způsobilosti si v první řadě musí uvědomit, o jaký stupeň odborné způsobilosti se bude ucházet. Podle toho, který stupeň odborné způsobilosti potřebuje získat, bude postupovat dále, tedy:

- kontaktuje příslušné vzdělávací zařízení pověřené Ministerstvem zemědělství pro absolvování kurzu či školení (I., II. nebo III. stupeň) nebo

- kontaktuje kterékoliv pracoviště SRS pro vydání osvědčení popř. vykonání zkoušky (II. nebo III. stupeň).

Uchazeč si podstatné informace může vyhledat na webových stránkách SRS v části „odborná způsobilost“ nebo může v případě dotazů napsat e-mail na: oz@srs.cz.

Na které instituci životní situaci řešit

Na kterémkoliv pracovišti Státní rostlinolékařské správy.

V případě, že uchazeč potřebuje absolvovat kurz nebo doplňující školení, kontaktuje příslušné vzdělávací zařízení pověřené MZe. Seznam vzdělávacích zařízení naleznete zde.

Kde, s kým a kdy životní situaci řešit

Životní situaci lze řešit na kterémkoliv pracovišti Státní rostlinolékařské správy nebo kontaktovat příslušné vzdělávací zařízení pověřené MZe (viz předchozí bod).

Jaké doklady je nutné mít s sebou

Při nakládání s přípravky na ochranu rostlin musí fyzická osoba disponovat osvědčením o odborné způsobilosti příslušného stupně (od 1. 1. 2013) a dokladem prokazujícím její identitu (občanský průkaz nebo cestovní pas). Pokud fyzická osoba nedisponuje osvědčením o odborné způsobilosti, musí učinit úkony nezbytné k jeho získání.

K získání osvědčení jsou třeba doklady specifikované v „žádosti (o vydání osvědčení, prodloužení platnosti osvědčení, provedení zkoušky)“.

Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

I. stupeň: dle informací poskytovaných pověřenými vzdělávacími zařízeními.

II. a III. stupeň: formulářem je „žádost (o vydání osvědčení, prodloužení platnosti osvědčení, provedení zkoušky)“.

Žádost je ke stažení zde na webových stránkách SRS.

 

Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Podání přihlášky ke zkoušce II. a III. stupně je Státní rostlinolékařskou správou zpoplatněno na základě položky 86 písm. c) zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, v platném znění částkou 200,- Kč. Jiné poplatky související se zkouškou se nevybírají.

Ceny kurzů pověřených vzdělávacích zařízení si stanovují tyto subjekty samy.

Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Platnost osvědčení všech stupňů odborné způsobilosti je 5 let.

Termíny zkoušek jsou v souladu s ust. § 86b odst. 1 písm. a) zákona vyhlašovány nejméně 1 rok před jejich konáním.

Termíny základních kurzů a doplňujících školení jsou v plné kompetenci pověřených vzdělávacích zařízení.

Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

  • Zaměstnavatelé fyzických osob nakládajících s přípravky na ochranu rostlin
  • Vzdělávací zařízení pověřená MZe
  • Místně příslušné orgány ochrany veřejného zdraví
  • 

Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Kromě splnění zákonem uvedených podmínek a povinností žádné.

Elektronická služba, kterou lze využít

Webové stránky: www.srs.cz

E-mailovou adresu: oz@srs.cz

Datovou schránku SRS (s výjimkami stanovenými ve zkušebním řádu) /ID schránky: z4gaipn/

Webové stránky, kde lze najít seznam vzdělávacích zařízení pověřených MZe k výkonu kurzů: http://eagri.cz/public/web/mze/poradenstvi-a-vyzkum/vzdelavani/vzdelavaci-subjekty/akreditovane-a-autorizovane-subjekty/pro-konani-odbornych-kurzu-k-ochrane/

Jaké sankce mohou být uplatněny v případě nedodržení povinností

Fyzické osobě, která se dopustí přestupku tím, že při své profesní činnosti nakládá s přípravky bez osvědčení o odborné způsobilosti pro nakládání s přípravky potřebného podle zákona, lze uložit pokutu až do výše 40 000 Kč (§ 79c odst. 1 písm. e) a odst. 2 zákona).

Právnické osobě nebo podnikající fyzické osobě, která se dopustí správního deliktu tím, že jako osoba, která při podnikatelské činnosti nakládá s přípravky, nezabezpečí výkon této činnosti držitelem osvědčení o odborné způsobilosti pro nakládání s přípravky potřebného podle zákona, lze uložit pokutu až do výše 1 000 000 Kč (§ 79g odst. 1 písm. h) a odst. 2 zákona).

Jestliže byla držiteli osvědčení uložena sankce zákazu činnosti spočívající v zákazu nakládání s přípravky, je tato osoba povinna odevzdat osvědčení pro nakládání s přípravky rostlinolékařské správě do 5 pracovních dnů ode dne, kdy nabylo právní moci rozhodnutí, jímž byla sankce zákazu činnosti uložena. Orgán, který o uložení sankce zákazu činnosti rozhodl, je povinen o jejím uložení bez zbytečného odkladu vyrozumět rostlinolékařskou správu (§ 86 odst. 6 zákona).

Osoba, která byla držitelem osvědčení pro nakládání s přípravky a které byla uložena sankce zákazu činnosti spočívající v zákazu nakládání s přípravky, může po vykonání této sankce nebo upuštění od výkonu zbytku sankce zažádat rostlinolékařskou správu o vrácení tohoto osvědčení, pokud neuplynula doba jeho platnosti. Podmínkou vrácení osvědčení příslušného stupně je splnění podmínek pro jeho získání (§ 86 odst. 7 zákona).

Nejčastější dotazy

Pro zobrazení nejčastějších dotazů a odpovědí na ně klikněte zde.

Popis je zpracován podle právního stavu ke dni : 1.11.2012

 

Popis byl naposledy aktualizován: 26.3.2013

 

Datum konce platnosti popisu: konec platnosti návodu není stanoven.

 

Předpisy, dle kterých se postupuje:

Kontakt:

Ing. Václav Jugl
mob. 724 052 033
vaclav.jugl@srs.cz

Ing. Petr Born
mob. 725 571 836
petr.born@srs.cz

Ing. Eva Vodičková
mob. 724 158 762
eva.vodickova@srs.cz

 

Zodpovědný útvar:

Státní rostlinolékařská správa
Sekce územní útvary
Ztracená 1099/10, Praha 6, 16100

Zdroj: SRS
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A