Nebezpečné mohou být i zemědělské plodiny ze zatopených polí a zahrad

10.6.2013

Kromě potravin zasažených povodňovou vodou Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje spotřebitele i na nebezpečí, které představují zemědělské plodiny na polích a zahradách ze zatopených oblastí. V důsledku kontaminace záplavovou vodou hrozí u těchto plodin vysoké riziko výskytu nebezpečných patogenních mikroorganismů a zárodků nebezpečných onemocnění. Dalším rizikem je i kontaminace chemickými látkami například z průmyslu nebo zemědělské výroby, které jsou škodlivé pro lidské zdraví.
SZPI důrazně varuje spotřebitele, aby tyto plodiny nekonzumovali ani po tepelném zpracování, které nemusí eliminovat všechna uvedená rizika. Provozovatelům potravinářských podniků inspekce doporučuje – na základě principu předběžné opatrnosti - neuvádět tyto plodiny do oběhu. SZPI už dříve nabídla součinnost registrovaným výrobcům a prodejcům potravin zasažených povodní v oblasti dokumentace škod a návrhu jejich řešení.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  


Kontaktní e-mail SZPI Ústí nad Labem: usti@szpi.gov.cz

tel. 475 317 071

Zdroj: SZPI
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
11°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A