Různá aromata používaná v masném průmyslu

13.9.2005

Dalším výrazným usnadněním pro spotřebitele je denní používání hotových kořenících směsí.
Náročnost zákazníků stoupá. Stále více jsou žádány zvláštní a exotické přípravky. Na požadavky spotřebitelů reagují výrobci koření pro masné polotovary nově vyvinutými aromaty a kořením s mnoha různými chuťovými složkami. Při tom se respektují zejména sezonní přání zákazníků, například rostoucí požadavek na marinády a kořenící oleje během grilovací sezony.
Koření podporuje v prvé řadě přirozenou chuť potravin, kterou obohacuje a dále zlepšuje. Úkolem přídatných látek je k tomu ještě změna technologických vlastností potravin.
K těmto látkám náleží například konzervanty a barviva masných výrobků.
Výrobci masných produktů dávají prostřednictvím svých vybraných výrobků informace trhu o rozsahu nabídky pro různé zákazníky.
Společnost Chr. Hansen nabízí práškové prémiové kořenící extrakty, se kterými se snadno zachází. Jsou určeny pro masné výrobky a masné polotovary. Více informací je k dispozici na adrese: www.chr.-hansen.com

Kořenící prostředky a prostředky zvýrazňující bylinnou chuť vyrábí společnost Hagesüd. Jsou vhodné pro grilovací párky a obsahují směs pěti bylin, speciální emulgátor, který zlepšuje stabilitu výrobků, jejich konzistenci a chuť, stejně jako prostředek pro lepší rozmělnění. Informace jsou na adrese: www.hagesued.de

Nízkotučné masné výrobky obsahují jako doplňkovou látku gel, který se používá u potravin s obsahem tuku do tří procent. Více se dočtete na: www.hela-gewuerze.de

Kořeněný olej se nepoužívá jenom na drůbež. Společnost Raps v Kulmbachu vyrábí pro grilovací sezonu zázračný grilovací kari olej. Dává masu příchuť kari, typickou asijskou chuť po koriandru, paprikových plátcích, muškátu, cibuli, česneku, čili a pepři. Kromě koření jsou potravinám dodávány stabilizátory barev a aromat. Tyto látky jsou rozpustné buď v oleji, nebo ve vodě. Více se o nich dovíte na: www.raps.de

Jemné účinky kořenících přípravků od firmy Avo z Osnabrücku mají schopnost zamezit růstu mikroorganizmů. Jsou to oleje, ve kterých jsou macerované jemné bylinky. Přípravky jsou vhodné ke grilování, pečení nebo vaření masa. Obsahují červenou papriku, pepř, cibulový granulát a kari aroma. Další kořenící prostředky pro grilování mají názvy: El Paso, La Provence, Pueblo, Montana a Tennessee. Ponořením masa na krátkou dobu do přípravku je steak připraven k tepelné úpravě. Více informací: www.avo.de

Požitek ze šťavnatého masa lze získat použitím nakládacího prostředku, jakým jsou ošetřovány například pivní nebo myslivecké klobásky. Prostředek zlepšuje konzistenci a hmotnost a garantuje pevnou vazbu bílkovin. Podporuje také stálobarevnost masa. Další informace na: www.lay-gewuerze.de

Hygienické dávkování grilovacích a pečicích omáček uvádí v balení 500 ml v PET lahvích společnost Münsterland. Omáčky lze použít na ryby, tofu a grilovanou zeleninu. Při aplikaci na maso, je třeba na nějakou dobu maso naložit do marinády. Bližší informace na: www.mmv-luelf.de

Die Fleischerei, 56, 2005, č. 6, s. 34

Zdroj: AgroNavigator
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Na krajském úřadu zavládne sváteční atmosféra. Blíží se Adventní farmářský trh

28.11.2024

Vestibul Krajského úřadu Libereckého kraje zaplní 4. prosince od 9 do 15 hodin regionální výrobci. Pro zájemce připravili pochutiny, které mohou posloužit jako vánoční dárek. Většina producentů, kteří se akce zúčastní, jsou oceněni prestižními značkami Regionální potravina Libereckého kraje a Výrobek roku Libereckého kraje.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

03.12.
Počasí na den 03.12.
0°C / 4°C

04.12.
Počasí na den 04.12.
0°C / 4°C

05.12.
Počasí na den 05.12.
-2°C / 3°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A