Předpověď vývoje masného průmyslu v rozšířené Evropské unii
5.10.2005
V nejbližších pěti letech se očekává, že produkce prasat a drůbeže i jejich spotřeba vzroste a výroba masných produktů se bude pohybovat na trhu mezi starými a novými zeměmi Unie. Dále se odhaduje, že výroba ovčího a kozího masa i jeho spotřeba bude na ústupu. Přese všechno se dá očekávat, že od roku 2004, kdy byla spotřeba 87,4 kg/osobu, dojde v roce 2011 ke zvýšení na 91 kg/obyvatele, s podílem 50 % vepřového, které je nejoblíbenějším masem v Evropské unii, následovaný drůbežím masem s podílem 26 %, které předstihlo hovězí a telecí maso.
Efekty rozšíření Evropské unie
Při bližším pohledu na Evropskou unii rozšířenou o deset nových členů se pozoruje nynější působení nových členů na masném trhu, kde se výrobci pohybují ve větším ekonomickém bloku podle pravidel, která se bedlivě soustředí na bezpečnost potravin. Z tohoto pohledu se situace v přistoupivších státech jeví jako velmi pozitivní. Využívají se stávající příležitosti k působení na vlastním trhu, ale i aktivita na trzích v ostatních členských zemích. Většina z nových zemí je schopna expandovat a využít jak dovozu, tak i vývozu. Žádný z nováčků nepůsobí jako nestabilní nebo neschopný. Ukazuje se, že noví členové Evropské unie jsou pozitivním faktorem při integraci na společném evropském trhu. Tržní ceny masa vykazují podobné trendy, které se dají obecně pozorovat v původních členských zemích Evropské unie. Ceny dobytka v nových státech zatím stále vzrůstají. Mezi velkými zemědělskými producenty se v Polsku rostou ceny celkem zvolna, zatímco maďarské ceny zůstávají více méně nízké nebo nestálé. České a slovenské ceny se vyvíjejí hladce, ale rostou méně než v ostatních zemích.
Situace v nových členských zemích je celkem různorodá. V mnoha zemích je konsolidovaná a koncentrovaná na přímý vzrůst domácích investic.
Nezdá se, že by spotřeba masa ve střední Evropě byla značně ovlivněna rozšířením Evropské unie. V současné době má zatím pouze omezený počet výrobců z velkého množství evropských zemí zkušenosti s vysokým nárůstem cen.
MEAT international, 15, 2005, č. 5, s. 13-22
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Na krajském úřadu zavládne sváteční atmosféra. Blíží se Adventní farmářský trh
28.11.2024
Vestibul Krajského úřadu Libereckého kraje zaplní 4. prosince od 9 do 15 hodin regionální výrobci. Pro zájemce připravili pochutiny, které mohou posloužit jako vánoční dárek. Většina producentů, kteří se akce zúčastní, jsou oceněni prestižními značkami Regionální potravina Libereckého kraje a Výrobek roku Libereckého kraje.
Počasí
03.12.
0°C / 4°C
04.12.
0°C / 4°C
05.12.
-2°C / 3°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A