Využití vysokého hydrostatického tlaku k ošetření potravin
5.10.2005
Koncem 80. let minulého století výzkumníci začali hledat komerční uplatnění pro HHP jako alternativy za konzervaci teplem. Velká pozornost vědců se zaměřila na využití HHP k opracování citrusových šťáv a k inaktivaci pektinmetylesteráz nebo k mikrobiální inaktivaci. Další studie ukázaly, že lze HHP využít k inaktivaci mikroorganismů a enzymů v potravinách jako maso, ryby, mléko, šunka, avokádo aj. Spojení HHP s jiným typem ošetření potraviny (např. mírným zvýšením teploty) může zvýšit účinnost a snížit nežádoucí účinky, ke kterým dochází působením nadměrného tlaku na potraviny a jejich přísady. K těmto škodlivým účinkům patří např. oxidace lipidů u ryb a žluklé aroma u tomatové šťávy. K dalším potenciálním aplikacím ultravysokého tlaku patří zdokonalení funkčních vlastností potravin a potravinářských přísad, např. textury, emulgačních vlastností, šlehatelnosti, schopnosti vytvářet těsto.
Výzkum HHP se provádí zvláště v USA, Japonsku a v Evropě. V dubnu 1990 japonská společnost Meidi-Ya jako první na světě uvedla na trh ovocný džem ošetřený HHP. Na evropském trhu se následně objevila řada jiných výrobků ošetřených HHP, např. ovocné jogurty, ovocné rosoly, salátové zálivky, ovocné omáčky. Také v USA se objevily výrobky ošetřené HHP, např. ústřice, přičemž zájem o uplatnění HHP pro další komerční výrobky je velký. Výzkum prováděný na Washington State University se zaměřuje na využití HHP k opracování cereálních zrn a luštěnin, viz příloha.
Příloha : Pokroky ve využití vysokého hydrostatického tlaku pro zpracování cereálních zrn a luštěnin [pdf ; 244416 bytů]
Trends in Food Science & Technology 16, 2005, č. 5, s. 194–203
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
10. 6. 2023 - Setkání chovatelů poštovních holubů a včelařů
23.5.2023
Zveme vás na Setkání chovatelů poštovních holubů a včelařů, které se koná 10. 6. 2023 od 14:00 v táborové základně č.p. 1977 v Jindřichovicích pod Smrkem
26.5.2023 - Chovatelský den v Roprachticích
23.5.2023
Akce určena pro širokou veřejnost zahájení v 10:00 v Roprachticích
Dotazníkového šetření - příprava Programového rámce Strategického plánu SZP na období 2023–2027
5.5.2023
Odkaz na dotazník k přípravě PR SZP:
Počasí
02.06.
9°C / 23°C
03.06.
8°C / 20°C
04.06.
8°C / 22°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A