VÚVeL Fest – výzkum co nejblíže k chovatelské praxi

29.1.2015

Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v. v. i. v Brně v novém roce pokračuje sérií seminářů pro širokou zemědělskou a veterinární veřejnost zaměřenou na problematiku vybraných onemocnění jednotlivých druhů hospodářských zvířat.

Cyklus pokračuje ve středu 4. února 2015 seminářem zaměřeným na problematiku zdraví včelstev v České republice. Mezi přednášejícími budou mimo jiné prof. MVDr. Stanislav Navrátil, CSc. z VFU Brno, RNDr. Jana Prodělalová, Ph.D. (VÚVeL), MVDr. Bohumil Pantůček z OO ČSV Brno-venkov, MVDr. Pavel Texl ze SVS ČR, Ing. Dalibor Titěra, CSc. z VÚVč Dol. Účast a příspěvek do diskuse přislíbili i MVDr. Jaroslav Bzdil, Ph.D. z SVÚ Olomouc a někteří přední chovatelé včel z ČR. Hlavními tématy budou aktuální zdravotní situace včelstev, virové nemoci včel, možnosti tlumení varoázy a včelího moru a novinky z oblasti legislativy. Zazní praktické zkušenosti s péčí o zdraví včel a budou formulovány zásady jak předcházet ztrátám včelstev a další konkrétní doporučení.

Další seminář se bude konat za dva týdny, tj. 18. 2. 2015 a je určen zejména pro chovatele dojnic, protože zvoleným tématem jsou stafylokoky a zdraví mléčné žlázy dojeného skotu. Účastníci semináře budou informováni o současném výskytu Staphylococcus aureus v ČR a o faktorech, které jeho výskyt určují, dále o zásadách odběru vzorků pro získání relevantních výsledků bakteriologického vyšetření. V rámci semináře bude představen praktický pohled veterinárního lékaře a chovatele na řešení výskytu stafylokoků v individuálních vzorcích mléka a v neposlední řadě bude přednesen systém účinné hygieny a dezinfekce z pohledu prevence mastitid. Přednášet budou MVDr. Zoran Jaglič, Ph.D. (VÚVeL Brno), MVDr. Jaroslav Bzdil, Ph.D. (SVÚ Olomouc), MVDr. Miroslav Novák (MilkProgres, poradenství s. r. o.) a doc. MVDr. Pavel Novák, CSc. (Tekro, spol. s r.o.).

Každý seminář je propojen s praxí vystoupením pozvaného chovatele, resp. veterinárního lékaře, který zhodnotí problém z vlastní zkušenosti, a po přednáškách vybraných špičkových odborníků navazuje diskuse účastníků. Program uzavřou konkrétní návrhy k řešení nastolené problematiky. Uskuteční se také výběr témat pro příští setkání chovatelů daného druhu zvířat a společně se budou hledat i náměty pro další odbornou činnost vědeckých pracovišť.

Setkání jsou organizována vždy od 10:00 do 14:00 hodin ve velké zasedací místnosti VÚVeL v Brně, Hudcova 296/70. Zájemci se mohou registrovat na adrese: www.vri.cz/vf-registrace. Všichni zájemci o uvedené semináře jsou srdečně zváni! Další informace k této novince na poli odborné pomoci praxi ze strany vědecko-výzkumné základny jsou uvedeny na webových stránkách VÚVeL Brno, www.vri.cz.

Zdroj: ZS ČR
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

06.05.
Počasí na den 06.05.
10°C / 20°C

07.05.
Počasí na den 07.05.
9°C / 15°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A