Zajímavé druhy chleba a chlebové speciality

30.11.2005

Jde o chleby s přídavkem mouky z jiných obilovin (kukuřičné, ovesné, ječné, žitovcové - tritikálové) nebo mouky z jiných plodin (pohanky, sóji). Přídavek ovesných vloček zvyšuje obsah vlákniny, nutriční hodnotu zvyšuje přídavek obilních klíčků. Zajímavé jsou výrobky z trsnatého žita (křibice) nebo pšenice špaldy. Z dalších speciálních chlebů je možno jmenovat dýňový chléb s přídavkem dýňových semen, chléb s inulinem s prebiotickým účinkem, chléb s přídavky luštěnin a olejnin, sušeným ovocem, brambory a různými druhy koření (fenykl, majoránka, koriandr, česnek, pepř). Výjimkou nejsou ani chleby s přídavkem tvarohu, cibule, škvarků nebo piva. Z Ameriky a Skandinávie je původem sladký chléb, které se svým charakterem již blíží výrobkům typu u jemného pečiva. Ukazuje se, že i sortiment chlebů může být velice pestrý a chuťově rozmanitý.


Hamr, K.: Zajímavé druhy chleba a chlebové speciality. Výživa a potraviny, 60, 2005, č. 6, s. 144-145

 

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Webinář "ROSTLINOLÉKAŘSKÝ PORTÁL a jeho možnosti využití v praxi"

14.6.2021

ROSTLINOLÉKAŘSKÝ PORTÁL a jeho možnosti využití v praxi

» více

Webinář - Podpory lesního hospodářství z národních zdrojů, programů a podpora lesního hospodářství z Programu rozvoje venkova

10.6.2021

Cílem webináře je seznámit účastníky s podporami do lesního hospodářství poskytovanými z národních zdrojů, příspěvků a programů a také Programu rozvoje venkova.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

16.06.
Počasí na den 16.06.
14°C / 28°C

17.06.
Počasí na den 17.06.
14°C / 30°C

18.06.
Počasí na den 18.06.
16°C / 32°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A