Zajímavé druhy chleba a chlebové speciality
30.11.2005
Jde o chleby s přídavkem mouky z jiných obilovin (kukuřičné, ovesné, ječné, žitovcové - tritikálové) nebo mouky z jiných plodin (pohanky, sóji). Přídavek ovesných vloček zvyšuje obsah vlákniny, nutriční hodnotu zvyšuje přídavek obilních klíčků. Zajímavé jsou výrobky z trsnatého žita (křibice) nebo pšenice špaldy. Z dalších speciálních chlebů je možno jmenovat dýňový chléb s přídavkem dýňových semen, chléb s inulinem s prebiotickým účinkem, chléb s přídavky luštěnin a olejnin, sušeným ovocem, brambory a různými druhy koření (fenykl, majoránka, koriandr, česnek, pepř). Výjimkou nejsou ani chleby s přídavkem tvarohu, cibule, škvarků nebo piva. Z Ameriky a Skandinávie je původem sladký chléb, které se svým charakterem již blíží výrobkům typu u jemného pečiva. Ukazuje se, že i sortiment chlebů může být velice pestrý a chuťově rozmanitý.
Hamr, K.: Zajímavé druhy chleba a chlebové speciality. Výživa a potraviny, 60, 2005, č. 6, s. 144-145
Zdroj: AgroNavigator
Autor: redakce APIC
Regionální potravina

Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko

Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován


Novinky
18.9.2023
Akce s doprovodným programem probíhá od 9:00 na kozí farmě v Pěnčíně u Jablonce nad Nisou.
» více
Sledujte TV APIC

Počasí
26.09.

10°C / 22°C
27.09.

10°C / 25°C
28.09.

11°C / 24°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A