Zajímavé druhy chleba a chlebové speciality

30.11.2005

Jde o chleby s přídavkem mouky z jiných obilovin (kukuřičné, ovesné, ječné, žitovcové - tritikálové) nebo mouky z jiných plodin (pohanky, sóji). Přídavek ovesných vloček zvyšuje obsah vlákniny, nutriční hodnotu zvyšuje přídavek obilních klíčků. Zajímavé jsou výrobky z trsnatého žita (křibice) nebo pšenice špaldy. Z dalších speciálních chlebů je možno jmenovat dýňový chléb s přídavkem dýňových semen, chléb s inulinem s prebiotickým účinkem, chléb s přídavky luštěnin a olejnin, sušeným ovocem, brambory a různými druhy koření (fenykl, majoránka, koriandr, česnek, pepř). Výjimkou nejsou ani chleby s přídavkem tvarohu, cibule, škvarků nebo piva. Z Ameriky a Skandinávie je původem sladký chléb, které se svým charakterem již blíží výrobkům typu u jemného pečiva. Ukazuje se, že i sortiment chlebů může být velice pestrý a chuťově rozmanitý.


Hamr, K.: Zajímavé druhy chleba a chlebové speciality. Výživa a potraviny, 60, 2005, č. 6, s. 144-145

 

Zdroj: AgroNavigator
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

23. -25. 8. 2024 - Kurz pro začínající včelaře

16.7.2024

Pobytový kurz: Termín 23. -25. srpna 2024 (pobytový Pá-Ne), Místo konání Penzion Svět pod Ještědem - Hoření paseky a Včelí Farma Smržov

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

26.07.
Počasí na den 26.07.
14°C / 27°C

27.07.
Počasí na den 27.07.
16°C / 32°C

28.07.
Počasí na den 28.07.
15°C / 26°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A