Zajímavé druhy chleba a chlebové speciality

30.11.2005

Jde o chleby s přídavkem mouky z jiných obilovin (kukuřičné, ovesné, ječné, žitovcové - tritikálové) nebo mouky z jiných plodin (pohanky, sóji). Přídavek ovesných vloček zvyšuje obsah vlákniny, nutriční hodnotu zvyšuje přídavek obilních klíčků. Zajímavé jsou výrobky z trsnatého žita (křibice) nebo pšenice špaldy. Z dalších speciálních chlebů je možno jmenovat dýňový chléb s přídavkem dýňových semen, chléb s inulinem s prebiotickým účinkem, chléb s přídavky luštěnin a olejnin, sušeným ovocem, brambory a různými druhy koření (fenykl, majoránka, koriandr, česnek, pepř). Výjimkou nejsou ani chleby s přídavkem tvarohu, cibule, škvarků nebo piva. Z Ameriky a Skandinávie je původem sladký chléb, které se svým charakterem již blíží výrobkům typu u jemného pečiva. Ukazuje se, že i sortiment chlebů může být velice pestrý a chuťově rozmanitý.


Hamr, K.: Zajímavé druhy chleba a chlebové speciality. Výživa a potraviny, 60, 2005, č. 6, s. 144-145

 

Zdroj: AgroNavigator
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

7. 12. 2022 - Seminář Využití fotovoltaiky v zemědělských podnicích

22.11.2022

Zveme Vás na seminář, který se uskuteční ve středu 7. prosince v budově Krajského úřadu Libereckého kraje.

» více

30. 11. 2022 - Setkání chovatelů Roprachtice 2022

10.11.2022

V ZD Roprachtice od 10:00 proběhne setkání chovatelů

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

26.11.
Počasí na den 26.11.
2°C / 6°C

27.11.
Počasí na den 27.11.
0°C / 5°C

28.11.
Počasí na den 28.11.
0°C / 5°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A