Chov prasat a životní prostředí

30.11.2005

.
Na mezinárodním jednání o ”zelené” výrobě vepřového masa konaném ve Francii byly uvedeny výsledky 4letého výzkumného programu Porcherie verte programme. Důležitým podnětem pro zahájení programu v roce 2001 bylo zlepšení spolupráce mezi různými organizacemi, které se zabývaly problematikou výroby vepřového masa. Do výzkumu byly zahrnuty instituce, výzkumné organizace, státní agentury z oblasti zemědělství a životního prostředí, profesní a soukromé instituce, neziskové organizace a společnosti. Okolo 90 vědců bylo angažováno do 52 výzkumných akcí realizovaných v letech 2001–2005.
Z průzkumu směrnic týkajících se životního prostředí v Dánsku, Francii, Nizozemsku a Španělsku dospěli vědci k závěru, že v EU existuje mnoho různých přístupů  k řešení dopadu výroby prasat  na životní prostředí.
V rámci výzkumu se zjišťovalo následující:
- ochota spotřebitele platit více za maso vyrobené v podmínkách zohledňujících životní prostředí
- srovnávaly se systémy s podestýlkou a bez podestýlky
- vliv složení krmných dávek a jejich dopad na zatížení prostředí dusíkem.
- aplikace fytázy
- zatížení půdy  zinkem a mědí.
Pig Intern., 35, 2005, č. 8, s. 6-9
Zdroj: AgroNavigator
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 19°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A