Biopotraviny a způsob zpracování

7.12.2005

Při výrobě biopotravin jsou vyloučeny postupy genových technologií v jakékoli formě a ošetření ionizujícím zářením. Zákonem o ekologickém zemědělství je zakázáno i bělení  a mikrovlnný ohřev.

 

Povoleno naopak je: mechanické zpracování (tj. mletí, drcení, stloukání, prosévání, třídění, lisování, mačkání, homogenizace), tepelné zpracování (odpařování, vaření, sušení, pečení, pasterace, sterilace, extruze), uzení bez použití chemikálií, filtrace, čiření, dekantace, chlazení, mražení, lyofilizace, fermentace, síření u vína, emulgace, extrakce vodou, parou a alkoholem, destilace.

 

Pokud se zpracovatelé bioproduktů rozhodnou zárovně i pro výrobu konvenčních potravin, musejí svou souběžnou výrobu časově a prostorově oddělit a zajistit identifikaci výrobních dávek. Je to např. běžné u velkých zpracovatelů mléka, kde lze najít dvě samostatné a oddělené zpracovatelské a výrobní linky.

 

 

Zdroj: Mgr. J. Průšová, Mgr. H. Zemanová: Biopotraviny – spotřebitelské otázky a odpovědi, PRO-BIO Liga ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Praha, 2004.  

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.09.
Počasí na den 27.09.
11°C / 20°C

28.09.
Počasí na den 28.09.
10°C / 19°C

29.09.
Počasí na den 29.09.
10°C / 19°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A