Kvalita kozího mléka a jeho technologické vlastnosti

20.12.2005

V západní Evropě se kvalita kozího mléka stále zvyšuje. Pravidelné kontroly kvality kozího mléka se provádějí ve Francii, Itálii, USA, Španělsku, Norsku a Nizozemí.
Kromě kvalitativních kritérií, jako jsou barva a vůně, se zohledňují další ukazatele – obsah tuku, analýza bakterií, počet somatických buněk, obsah imunoglobulinu, inhibitory, bod  zmrazení – a ve zvláštních případech (např. ve Francii) ještě lipolýza. Hodnoty těchto kritérií jsou v různých zemích různé, např. dolní hranice limitů pro tuk a protein je vyšší v jižních zemích, kde je přirozený obsah těchto látek v mléce místních plemen vysoký. Podobně je v těchto zemích často vyšší práh pro somatické buňky než v severských zemích.
Na základě zkušeností a požadavků spotřebitelů se stále zvyšují  počet kvalitativních kriterií a jejich prahové hodnoty. Některá kritéria stanovená pro kravské mléko jsou aplikovaná na mléko kozí.

Small Ruminant Research, 60, 2005, č. 1–2, s. 167–177

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Prodej brambor - odrůda Antonie

19.11.2020

ÚKZÚZ Chrastava prodává brambory odrůda Antonie. Cena 10 Kč /kg

» více

Platnost osvědčení o odborné způsobilosti po dobu trvání krizového opatření v rámci vyhlášeného nouzového stavu

1.10.2020

sděluje tímto ÚKZÚZ přístup k platnostem osvědčení o odborné způsobilosti pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin.

» více

Materiál na roušky

1.10.2020

Materiál je již nastříhaný -rozměr obdélníkui 27x 42 cm, a připravený k ušití dvojité kapsy více zde

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

15.01.
Počasí na den 15.01.
-8°C / -1°C

16.01.
Počasí na den 16.01.
-8°C / -3°C

17.01.
Počasí na den 17.01.
-11°C / -4°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A