Kvalita kozího mléka a jeho technologické vlastnosti

20.12.2005

V západní Evropě se kvalita kozího mléka stále zvyšuje. Pravidelné kontroly kvality kozího mléka se provádějí ve Francii, Itálii, USA, Španělsku, Norsku a Nizozemí.
Kromě kvalitativních kritérií, jako jsou barva a vůně, se zohledňují další ukazatele – obsah tuku, analýza bakterií, počet somatických buněk, obsah imunoglobulinu, inhibitory, bod  zmrazení – a ve zvláštních případech (např. ve Francii) ještě lipolýza. Hodnoty těchto kritérií jsou v různých zemích různé, např. dolní hranice limitů pro tuk a protein je vyšší v jižních zemích, kde je přirozený obsah těchto látek v mléce místních plemen vysoký. Podobně je v těchto zemích často vyšší práh pro somatické buňky než v severských zemích.
Na základě zkušeností a požadavků spotřebitelů se stále zvyšují  počet kvalitativních kriterií a jejich prahové hodnoty. Některá kritéria stanovená pro kravské mléko jsou aplikovaná na mléko kozí.

Small Ruminant Research, 60, 2005, č. 1–2, s. 167–177

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Webinář "ROSTLINOLÉKAŘSKÝ PORTÁL a jeho možnosti využití v praxi"

14.6.2021

ROSTLINOLÉKAŘSKÝ PORTÁL a jeho možnosti využití v praxi

» více

Webinář - Podpory lesního hospodářství z národních zdrojů, programů a podpora lesního hospodářství z Programu rozvoje venkova

10.6.2021

Cílem webináře je seznámit účastníky s podporami do lesního hospodářství poskytovanými z národních zdrojů, příspěvků a programů a také Programu rozvoje venkova.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

25.07.
Počasí na den 25.07.
16°C / 26°C

26.07.
Počasí na den 26.07.
15°C / 26°C

27.07.
Počasí na den 27.07.
15°C / 26°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A