Kvalita kozího mléka a jeho technologické vlastnosti
20.12.2005
Kromě kvalitativních kritérií, jako jsou barva a vůně, se zohledňují další ukazatele – obsah tuku, analýza bakterií, počet somatických buněk, obsah imunoglobulinu, inhibitory, bod zmrazení – a ve zvláštních případech (např. ve Francii) ještě lipolýza. Hodnoty těchto kritérií jsou v různých zemích různé, např. dolní hranice limitů pro tuk a protein je vyšší v jižních zemích, kde je přirozený obsah těchto látek v mléce místních plemen vysoký. Podobně je v těchto zemích často vyšší práh pro somatické buňky než v severských zemích.
Na základě zkušeností a požadavků spotřebitelů se stále zvyšují počet kvalitativních kriterií a jejich prahové hodnoty. Některá kritéria stanovená pro kravské mléko jsou aplikovaná na mléko kozí.
Small Ruminant Research, 60, 2005, č. 1–2, s. 167–177
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Na krajském úřadu zavládne sváteční atmosféra. Blíží se Adventní farmářský trh
28.11.2024
Vestibul Krajského úřadu Libereckého kraje zaplní 4. prosince od 9 do 15 hodin regionální výrobci. Pro zájemce připravili pochutiny, které mohou posloužit jako vánoční dárek. Většina producentů, kteří se akce zúčastní, jsou oceněni prestižními značkami Regionální potravina Libereckého kraje a Výrobek roku Libereckého kraje.
Počasí
03.12.
0°C / 4°C
04.12.
0°C / 4°C
05.12.
-2°C / 3°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A