Kvalita kozího mléka a jeho technologické vlastnosti

20.12.2005

V západní Evropě se kvalita kozího mléka stále zvyšuje. Pravidelné kontroly kvality kozího mléka se provádějí ve Francii, Itálii, USA, Španělsku, Norsku a Nizozemí.
Kromě kvalitativních kritérií, jako jsou barva a vůně, se zohledňují další ukazatele – obsah tuku, analýza bakterií, počet somatických buněk, obsah imunoglobulinu, inhibitory, bod  zmrazení – a ve zvláštních případech (např. ve Francii) ještě lipolýza. Hodnoty těchto kritérií jsou v různých zemích různé, např. dolní hranice limitů pro tuk a protein je vyšší v jižních zemích, kde je přirozený obsah těchto látek v mléce místních plemen vysoký. Podobně je v těchto zemích často vyšší práh pro somatické buňky než v severských zemích.
Na základě zkušeností a požadavků spotřebitelů se stále zvyšují  počet kvalitativních kriterií a jejich prahové hodnoty. Některá kritéria stanovená pro kravské mléko jsou aplikovaná na mléko kozí.

Small Ruminant Research, 60, 2005, č. 1–2, s. 167–177

Zdroj: AgroNavigator
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

23. -25. 8. 2024 - Kurz pro začínající včelaře

16.7.2024

Pobytový kurz: Termín 23. -25. srpna 2024 (pobytový Pá-Ne), Místo konání Penzion Svět pod Ještědem - Hoření paseky a Včelí Farma Smržov

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

26.07.
Počasí na den 26.07.
14°C / 27°C

27.07.
Počasí na den 27.07.
16°C / 32°C

28.07.
Počasí na den 28.07.
15°C / 26°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A