Kvalita kozího mléka a jeho technologické vlastnosti

20.12.2005

V západní Evropě se kvalita kozího mléka stále zvyšuje. Pravidelné kontroly kvality kozího mléka se provádějí ve Francii, Itálii, USA, Španělsku, Norsku a Nizozemí.
Kromě kvalitativních kritérií, jako jsou barva a vůně, se zohledňují další ukazatele – obsah tuku, analýza bakterií, počet somatických buněk, obsah imunoglobulinu, inhibitory, bod  zmrazení – a ve zvláštních případech (např. ve Francii) ještě lipolýza. Hodnoty těchto kritérií jsou v různých zemích různé, např. dolní hranice limitů pro tuk a protein je vyšší v jižních zemích, kde je přirozený obsah těchto látek v mléce místních plemen vysoký. Podobně je v těchto zemích často vyšší práh pro somatické buňky než v severských zemích.
Na základě zkušeností a požadavků spotřebitelů se stále zvyšují  počet kvalitativních kriterií a jejich prahové hodnoty. Některá kritéria stanovená pro kravské mléko jsou aplikovaná na mléko kozí.

Small Ruminant Research, 60, 2005, č. 1–2, s. 167–177

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

13. – 14. 10. 2021 Jizerský dřevorubec

1.10.2021

Žáci lesnických škol soutěží v práci s motorovou pilou.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

17.10.
Počasí na den 17.10.
2°C / 12°C

18.10.
Počasí na den 18.10.
3°C / 13°C

19.10.
Počasí na den 19.10.
5°C / 15°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A