Aktuální výskyty stonkových krytonosců v porostech řepky - celoplošný monitoring ÚKZÚZ

12.3.2019

ÚKZÚZ sleduje výskyt krytonosců v porostech řepky a signalizaci ošetření upřesňuje pomocí techniky disekce samic, která je pro běžného zemědělce v provozu časově náročná.

Silné nálety krytonosců byly zaznamenány v předcházejících dvou týdnech a momentálně se vlivem ochlazení jejich aktivita snížila. Termín signalizace ošetření se však přiblíží s oteplením v nadcházejících dnech.

na základě pokračujícího jarního monitoringu stonkových krytonosců v řepce byly zaznamenány i v 11. týdnu plošné výskyty krytonosce čtyřzubého ve všech hospodářsky důležitých oblastech Moravy a Čech. Pokračující relativně teplé počasí obecně podpořilo aktivitu brouků a záchyty brouků přesáhly na většině území Čech i Moravy práh škodlivosti (3 brouci/misku/den). Počty zachycených brouků ve žlutých miskách se pohybují od několika jedinců, do několika desítek. V miskách se začaly objevovat i samice, což svědčí blížícímu se termínu signalizace ošetření. Z detekovaných druhů se jedná převážně o krytonosce čtyřzubého (Ceutorhynchus quadridens). Krytonosec řepkový (C. napi) se prozatím v miskách vyskytuje pouze ojediněle. V miskách se dále objevují ve velké míře i drobné druhy dřepčíků rodu Phyllotreta a dřepčíka olejového (Psylliodes chrysocephala). Od minulého týdne se v teplejších oblastech objevují i imaga blýskáčka řepkového.  

Signalizace ošetření se odkládá díky znatelnému ochlazení, hlášeného na 11. týden. V případě, že by však denní teploty během týdne stoupaly nad 15 °C, mohla by být hlášena signalizace ošetření pro teplejší oblasti Čech a Moravy již koncem 11. týdne, případně počátkem 12. týdne. Zatím není doporučeno ošetřovat i s ohledem na nízký podíl samic zralých ke kladení, viz detaily odchytů v jednotlivých okresech níže.

O dalším vývoji bude ÚKZÚZ zemědělskou veřejnost informovat v Aktualitách na RL portále nebo pomocí aplikace Mapy výskytu.

více o výskytu v lokalitách  na stránkách zde

Pokud jste nestihli Seminář Integrované ochrany při pěstování řepky, můžete se podívat na prezentace z akce zde!


Zdroj: ÚKZÚZ
Autor: Vladimíra Pachlová

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

18.04.
Počasí na den 18.04.
1°C / 9°C

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A