Výskyt hraboše polního v únoru 2021

3.3.2021

Celorepublikový průměr intenzity výskytu hrabošů nadále klesá. Průměrný stav populací hraboše za únor dosáhl hodnoty 456 aktivních východů z nor na hektar (AVN/ha). Oproti lednu tak došlo k dalšímu poklesu o 146 AVN/ha. U ozimých plodin hodnota odpovídá 2,3násobku aktuálně platného prahu škodlivosti. Data pro kraj Královéhradecký a Liberecký ukazují, že u populací hrabošů, kde byl v lednu zjištěn pokles, byl nyní zaznamenán opětovný nárůst. Naopak v krajích v minulých měsících ohrožených (Jihočeský a Jihomoravský) populace hraboše stagnují nebo klesají.

Z celorepublikových dat je patrné, že populace hrabošů na počátku roku zaznamenává pokles, přesto se i po oblevě objevily lokality výrazněji poškozené hrabošem, především ve víceletých pícninách, trvalých travních porostech a ozimech. Stále tak platí, že se ve všech krajích objevují lokality, kde se populace hrabošů pohybují na úrovni 1000-2000 AVN/ha.

Data pro kraj Královéhradecký a Liberecký ukazují, že u populací hrabošů, kde byl v lednu zjištěn pokles, byl nyní zaznamenán opětovný nárůst. Setrvalý stav populací hraboše je ve Středočeském a Ústeckém kraji, naopak v krajích v minulých měsících ohrožených (Jihočeský a Jihomoravský) populace hraboše stagnují nebo klesají.

Od 1. března se díky nastupujícímu jarnímu aspektu mění práh škodlivosti z 200 AVN/ha na 50 AVN/ha, což se může výrazně promítnout do míry ohrožení některých krajů, resp. okresů.

Inspektoři ÚKZÚZ budou i v průběhu dalších měsíců intenzivně monitorovat vývoj početnosti tohoto škůdce, a to především v porostech ozimých plodin, později v osevech jarních plodin.

Veškeré informace o aktuálním vývoji populací hraboše polního jsou veřejně dostupné na webu ÚKZÚZ a prostřednictvím Rostlinolékařského portálu.

Aktuální míra rizika ohrožení zemědělských porostů v jednotlivých krajích je zobrazena v příloze.

Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.03.
Počasí na den 27.03.
7°C / 17°C

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A