Informace ke spuštění webové aplikace Informační systém lesní hospodářské evidence

4.1.2022

Veřejná část informačního systému LHE, určená pouze pro předávání souhrnných údajů lesních hospodářských evidencí, je přístupná pro vlastníky a správce lesů, kteří ji naleznou na webovém odkazu: https://eagri.cz/ssl/app/MpZ/Gui/LHE, jako součást již využívaného Modulu pro žadatele o lesnické a myslivecké příspěvky.

Cílem spuštění informačního systému je usnadnit předávání a administraci souhrnných údajů lesních hospodářských evidencí (§ 40 odst. 2) zákona č. 289/1995 Sb.), v návaznosti na účinnost vyhl. č. 202/2021 Sb., o lesní hospodářské evidenci.

Vlastníkům lesů systém umožní založení a editaci elektronického výkazu souhrnných údajů LHE, jeho základní kontrolu a ověřené elektronické odeslání věcně a místně příslušnému orgánu státní správy lesů (předání souhrnných údajů LHE). Bližší podrobnosti o funkcionalitách celého informačního systému naleznete v „Uživatelské příručce pro aplikaci IS LHE“.

Pro přístup do informačního systému musí mít uživatel přístupové oprávnění založené na tzv. úplném ověření jeho identity (tzv. plnohodnotný účet); uživatelé s omezeným (tzv. novinkovým) účtem přístup do IS LHE nemají. Postup získání přístupových práv je shodný jako u výše uvedeného Modulu pro žadatele. Vlastníci či správci lesů s plnohodnotným uživatelským účtem, kteří podávají žádosti o lesnické příspěvky prostřednictvím Modulu pro žadatele, tedy mají automatické oprávnění i pro vstup do Informačního systému LHE.

Předání standardizovaných souhrnných údajů prostřednictvím Informačního systému LHE je možné provést rovněž importem XML souboru (XSD šablona zde: eAGRI.cz - XSD šablona), vyexportovaných přímo z výrobních informačních systémů. Importované souhrnné údaje musí odpovídat informačnímu standardu lesní hospodářské evidence a obsahovat veškeré pro vlastníka a daný lesní hospodářský celek relevantní údaje podle přílohy č. 3 vyhl. č. 202/2021 Sb., včetně nezbytných identifikačních údajů vlastníka lesa (Popis struktury a všech položek XSD šablony jsou uvedeny zde: eAGRI.cz - výkaz dokumentace).

Správou celého Informačního systému LHE byla pověřena organizační složka státu - Ústav pro hospodářskou úpravu lesů. V případě jakýchkoli problémů s editací údajů v informačním systému, se prosím, obracejte na zástupce Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů, Ing. Miroslava Lotockého (lotocky.miroslav@uhul.cz; tel: 321 021 214).

Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

21.04.
Počasí na den 21.04.
0°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A