Indikátory čerstvosti potravin

24.4.2006

Díky ještě stále vysoké ceně etiket „Smart Labels“ nebo „Smart Active Labels“ se v blízké budoucnosti bude pro označování jednotlivých výrobků spíše používat indikátorů čerstvosti nebo také indikátorů se záznamem změn teploty a času. Použitím těchto etiket a indikátorů by se mělo spotřebitelům umožnit sledovat údaje o historii nebo kvalitě zboží v každém okamžiku. Prvořadou podmínkou pro kvalitu, bezpečnost a trvanlivost čerstvých potravin se stává sledování vlastností prostředí, jako např. teploty, prostředí plynů a relativní vlhkosti vzduchu, které jsou ovlivňovány v průběhu dopravy a skladování. Soběstačné mikrosystémy Pojmy jako „Smart Label“ a „Smart Aktive Label“ nabyly zřetelného významu v potravinářském povědomí v rámci přijetí Nařízení Evropské unie číslo 178 v roce 2002. Od začátku platnosti tohoto Nařízení, 1. ledna 2005, musí být možné vysledovat jednotlivé potraviny během celého pohybu v zásobovacím řetězci. Soběstačné mikrosystémy jsou miniaturními systémy shromažďujícími data z mikroprocesoru, který se skládá z části zpracující signál a z jednotky se zásobní energií. Charakteristické je bezdrátové spojení mikroprocesoru se zařízením o mnoha senzorech, které zpracovává a vyhodnocuje údaje. K této datové komunikaci se využívá všech dostupných technických možností. Od Bluetooth, GSM, UMTS atd., po využití znalostí optiky (infračerveného a laserového paprsku), ultrazvuku nebo elektromagnetických principů (RFID). Pro úspěšné využití těchto soběstačných mikrosystémů v potravinářství je třeba splnit následující požadavky: • bezdrátovost, možnost nezávisle přenášet data, • snímání velkého množství údajů, • dostatečný přenos dat pro příslušnou oblast použití, • možnost integrace použité techniky do nebo na etikety potravin, • malá spotřeba elektrického proudu, • odolnost proti vnějším poruchám datové komunikace, • jistý, spolehlivý a rychlý přenos dat, • obhájitelné pořizovací náklady pro příslušnou oblast použití. Indikátory času a teploty (TTIs) Tyto indikátory jsou určené ke sledování teploty výrobků a kontrolu jejich čerstvosti. Jejich použití je založeno na fyzikálních, chemických, mikrobiologických a enzymatických reakcích. Proběhnutí takové reakce se projeví jako nevratná změna barvy indikátoru. První indikátory byly vyrobeny v roce 1932 a od té doby zaznamenal jejich vývoj značných změn. Dnes je možné sledovat i vlastnosti okolí, např. vlhkost vzduchu, přítomnost světla. Indikátory dělíme do třech skupin: 1. Indikátory kritické teploty (CTI): Při překročení kritické teploty proběhne nevratná změna barvy. 2. Indikátory kritického času a teploty (CTTI): Reagují na změny času i kritické teploty. 3. Indikátory času a teploty: Ukazují průběh teplot v časovém období po předchozí aktivaci. Spotřebitel tím má možnost sledovat průběh transportu a skladování zboží. Indikátory čerstvosti Princip těchto indikátorů je založen na interakci mezi potravinou a indikátorem. Využívá skutečnosti, že v potravinách postupně probíhají látkové přeměny, jejímž výsledkem je přítomnost oxidu uhličitého, oxidu siřičitého, amoniaku, etanolu, různých toxinů a organických kyselin. Ke stanovení čerstvosti byly uvedeny na trh následující tři typy indikátorů: 1. Indikátor Fresh Tag® je systém, který reaguje s těkavými aminy uvnitř obalu a vyvolává změnu barvy. Plastový čip vyhodnotí změny, které v obalu proběhly během skladování a přepravy potravin. 2. Food Sentinel™ je naproti tomu založen na imunochemické reakci. Systém byl vyvinut na Lousianské státní univerzitě a dá se použít ke sledování čerstvosti masných výrobků. V současné době je možné zakoupit indikátor přítomnosti mikroorganizmů E. coli a Salmonella. 3. Indikátor Toxin Guard™ zjišťuje výskyt patogenních zárodků pomocí imobilizovaných protilátek. Systém pracuje na základě sledování vytváření komplexů protilátek. Výrobce nabízí nejen tyto indikátory, ale
Zdroj: ÚZPI
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Na krajském úřadu zavládne sváteční atmosféra. Blíží se Adventní farmářský trh

28.11.2024

Vestibul Krajského úřadu Libereckého kraje zaplní 4. prosince od 9 do 15 hodin regionální výrobci. Pro zájemce připravili pochutiny, které mohou posloužit jako vánoční dárek. Většina producentů, kteří se akce zúčastní, jsou oceněni prestižními značkami Regionální potravina Libereckého kraje a Výrobek roku Libereckého kraje.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

11.12.
Počasí na den 11.12.
-2°C / 1°C

12.12.
Počasí na den 12.12.
-3°C / 2°C

13.12.
Počasí na den 13.12.
-2°C / 2°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A