Chov ovcí v nových podmínkách střední a východní Evropy
            26.4.2006
            
            
            
Během posledních několika let prošla oblast střední a východní Evropy ve výrobě ovcí a koz  mnoha změnami  v důsledku transformačních procesů. Stabilní počet ovcí  se sleduje v Albánii. Výrazné snížení stavů  je patrné  v Bulharsku, Makedonii, Srbsku, Černé hoře, Litvě, Polsku, Rumunsku a na Slovensku. Snížení stavů se pozoruje v České republice, Estonsku, Maďarsku a  Lotyšsku. Trvalé zvyšování je zřejmé v Bosně a Herzegovině, Řecku a  Slovinsku. Výborné prodmínky pro chov ovcí vznikly v Bosně a Hercegovině, Řecku a Slovinsku. V ostatních zemích této oblasti není situace ustálená kromě České republiky, Estonska,  Maďarska a  Lotyšska. 
Tendence snižování stavů koz se sleduje v České republice, zvýšení a následné snížení populace v Albánii, Buhlarsku, Maďarsku, Litvě a na Slovensku.  Počáteční snížení a pozdější zvýšení je zřejmé v Řecku a Rumusnku. Relativně stabilní populace je v Polsku; stavy se trvale zvyšují v Estonsku, Litvě a ve Slovinsku. Nejvyšší populace koz je v Albánii, Bulharsku a Rumunsku. Významné množství se chová v Řecku, Maďarsku a Polsku.
Nejvyšší produkce ovčího mléka se sleduje v Rumusnku, v Albánii, Maďarsku, Bulharsku, Makedonii, Srbsku a Černé Hoře, i když je zřejmá obecně klesající tendence.  
Produkce skopového masa je rozšířena ve většině zemích střední a východní Evropy  a určuje ziskovost chovu ovcí. 
Výroba mléka je hlavní zaměření chovu koz. V mnoha zemích střední Evropy se začala vyvíjet  od roku 1990. Výjimkou je Česká republika a Lotyšsko. Kozí mléko je přitažlivým artiklem jak pro domácí trhy, tak pro trhy EU.
Kozí maso má významnější postavení jen v několika zemích oblasti. Největší množství kozího masa produkuje Albánie a Bulharsko, do menší míry Rumunsko.  V ostatních zemích se produkuje jen malé množství. 
Významné množství skopového masa se vyrábí jak pro export, tak pro domácí trhy. Všechny země v oblasti chovají ovce především pro maso. Hlavními producenty po roce 2000 se stalo Rumunsko a Bulharsko.
Vlna a kůže se podílejí malou měrou na celkové užitkovosti ovcí. Hlavní země produkující kůži jsou Maďarsko, Albánie, Bulharsko, Lotyšsko a Rumunsko. 
V chovu ovcí jsou tři hlavní typy výrobních systémů 
- mírně extenzivní
- intenzivní na pastvinách 
- intenzivní na orné půdě.
Kozy se chovají v intenzivních výrobních systémech s celoročním ustájením a produkcí
            
Zdroj: uzpi
            Autor: redakce APIC
             
          
          
          
            
            
            
            
            
              Regionální potravina
              
              Projekt Ministerstva zemědělství
             
            
            
            
              Krajské informační středisko
              
              Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
              Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
             
            
            
            
              Tento projekt je podporován
              
              
             
            
            
           
          
          
          
            
            
              Novinky
              
                
                26.3.2025
                Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
                » více
               
             
            
            
            
              Sledujte TV APIC
              
             
            
            
            
              Počasí
              29.10.

4°C / 10°C
              30.10.

5°C / 13°C
              31.10.

2°C / 14°C
             
            
            
            
               
              Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A