Separace GMP ze syrovátky pomocí chitosanu
17.5.2006
Za spolupráce vědců z kanadské a japonské zemědělské univerzity (Edmonton a Kawasaki) byl vyvinut postup použitelný k izolaci syrovátkového glykomakropeptidu (GMP) - bioaktivního peptidu se sialovou kyselinou, uvolňovaného z kappa-kaseinu během výroby sýrů. GMP je vhodnou přísadou do funkčních potravin a léčiv.
Postup využívá chitosan získaný z krust garnátů. Při pH 3,0 se chitosan přimíchá do sladké syrovátky, přičemž se vytvoří rozpustný komplex chitosan-GMP, který se oddělí od ostatních syrovátkových bílkovin a peptidů ultrafiltrací (pomocí Centricon Plus 20). Komplex, který zůstane v retentátu, je poté dialyzován vodou, aby se vytvořil nerozpustný komplex, z něhož se GMP získá po přídavku roztoku NaCl. Takto získaná frakce obsahovala průměrně 6,4 % nedialyzovatelné syrovátkové bílkoviny a 7,9 % kyseliny sialové. Analýza aminokyselin prokázala malé množství tyrosinu, fenylalaninu, histidinu a argininu, což jsou aminokyseliny, které nejsou obsaženy v GMP.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
![Regionální potravina](https://www.apic.cz/_layout/_www/regionalni-potravina.png)
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
![Krajské informační středisko](https://www.apic.cz/_layout/_www/kis.png)
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
![Ministerstvo Zemědělství](https://www.apic.cz/_layout/_www/ministerstvo-zemedelstvi.png)
![Liberecký kraj](https://www.apic.cz/_layout/_www/lk.png)
Novinky
16.7.2024
Pobytový kurz: Termín 23. -25. srpna 2024 (pobytový Pá-Ne), Místo konání Penzion Svět pod Ještědem - Hoření paseky a Včelí Farma Smržov
» více
Sledujte TV APIC
![TV APIC](https://www.apic.cz/_layout/_www/tv-apic.png)
Počasí
26.07.
![Počasí na den 26.07.](https://www.apic.cz/_layout/_wheather/polojasno.jpg)
14°C / 27°C
27.07.
![Počasí na den 27.07.](https://www.apic.cz/_layout/_wheather/skorojasno.jpg)
16°C / 32°C
28.07.
![Počasí na den 28.07.](https://www.apic.cz/_layout/_wheather/bourka.jpg)
15°C / 26°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A