Separace GMP ze syrovátky pomocí chitosanu

17.5.2006

Za spolupráce vědců z kanadské a japonské zemědělské univerzity (Edmonton a Kawasaki) byl vyvinut postup použitelný k izolaci syrovátkového glykomakropeptidu (GMP) - bioaktivního peptidu se sialovou kyselinou, uvolňovaného z kappa-kaseinu během výroby sýrů. GMP je vhodnou přísadou do funkčních potravin a léčiv. Postup využívá chitosan získaný z krust garnátů. Při pH 3,0 se chitosan přimíchá do sladké syrovátky, přičemž se vytvoří rozpustný komplex chitosan-GMP, který se oddělí od ostatních syrovátkových bílkovin a peptidů ultrafiltrací (pomocí Centricon Plus 20). Komplex, který zůstane v retentátu, je poté dialyzován vodou, aby se vytvořil nerozpustný komplex, z něhož se GMP získá po přídavku roztoku NaCl. Takto získaná frakce obsahovala průměrně 6,4 % nedialyzovatelné syrovátkové bílkoviny a 7,9 % kyseliny sialové. Analýza aminokyselin prokázala malé množství tyrosinu, fenylalaninu, histidinu a argininu, což jsou aminokyseliny, které nejsou obsaženy v GMP.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Na krajském úřadu zavládne sváteční atmosféra. Blíží se Adventní farmářský trh

28.11.2024

Vestibul Krajského úřadu Libereckého kraje zaplní 4. prosince od 9 do 15 hodin regionální výrobci. Pro zájemce připravili pochutiny, které mohou posloužit jako vánoční dárek. Většina producentů, kteří se akce zúčastní, jsou oceněni prestižními značkami Regionální potravina Libereckého kraje a Výrobek roku Libereckého kraje.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

11.12.
Počasí na den 11.12.
-2°C / 1°C

12.12.
Počasí na den 12.12.
-3°C / 2°C

13.12.
Počasí na den 13.12.
-2°C / 2°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A