Co přinášejí ekologicky vyrobená bílkovinná krmiva?

25.5.2006

V ekologickém zemědělství by se mělo v průběhu přechodného období, které začalo v srpnu 2005 a potrvá do roku 2011 postupně krok za krokem přecházet z konvenčně vyrobených krmiv pouze na ekologicky vyrobená krmiva. V Centru služeb venkovského prostoru v Neumuhle v německém Severní Falcku byl testován vliv krmné dávky ve finální fázi výkrmu prasat, která obsahovala zdroje proteinu ekologického původu na užitkovost ve výkrmu a kvalitu jatečného těla u prasat. Pro účely pokusu bylo 48 kanečků a 48 prasniček kříženců plemen PixDL (německá landrase) rozděleno do tří skupin. V předvýkrmu do 50 kg dostávala všechna zvířata stejnou krmnou dávku, která obsahovala hrách, obiloviny, sladkou lupinu, sojové pokrutiny a minerální doplněk. V dokrmu do 115 kg dostávala skupina I v krmné dávce 40 % hrachu a skupina II až 50 %. Ve skupině III byl redukován podíl hrachu na 33 %, ale krmná dávka navíc obsahovala 15 % sladké lupiny. Krmivo bylo podáváno ad libitum ve formě moučky. Výsledky: Nejvyšších přírůstků dosáhla zvířata ve skupině I (814 g). Skupiny II a III dosáhly pouze 805 a 809 g přírůstku. Denní spotřeba krmiva u jednoho zvířete se pohybovala mezi 2,26 a 2,32 kg. Konverze krmiva kolísala mezi 1 : 2,84 a 1 : 2,88. Zjištěné rozdíly nebyly statisticky významné. Také při hodnocení kvantitativních a kvalitativních ukazatelů jatečného těla a masa nebyly zjištěné rozdíly statisticky významné. Intramuskulární obsah tuku dosáhl ve skupině I 2,03 %, ve skupině II 1,85 % a ve skupině III 1,87 %. Ani tyto výsledky nebyly statisticky významné. Závěr: Výlučné používání vlastních ekologicky vypěstovaných luskovin hrachu a sladké lupiny ve výkrmu prasat přineslo velmi dobré výsledky jak ve výkrmu, tak také v kvalitě jatečného těla.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 19°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A