Rychlá metoda kvantifikace plísní a kvasinek v potravinách

13.6.2006

Společnost Oxoid, jeden z předních světových výrobců a distributorů mikrobiologických kultivačních médií a dalších diagnostických produktů, vyvinula novou rychlou metodu kvantifikace kvasinek a plísní ve vzorcích potravin. Nový Bax Systém pro stanovení plísní a kvasinek pomocí metody PCR (polymerázová řetězová reakce) umožňuje získat výsledky týž den (přímá metoda –pro vzorky obsahující 500 CFU/g) nebo za dva dny (rozšířená metoda– pro vzorky obsahující 50–500 CFU/g). Oproti běžným metodám stanovení, které vyžadují k získání výsledků pět až sedm dní se jedná o podstatné urychlení. Ačkoliv kvasinky a plísně normálně u lidí onemocnění nezpůsobují, jejich zvýšená hladina může být příčinou předčasného zkažení výrobku, které se projeví neodpovídajícím vzhledem a nepříjemnou chutí a vůní, které snižují atraktivitu a kvalitu výrobku. Aby byla zajištěna konzistentní kvalita výrobku musí výrobce úroveň plísní a kvasinek trvale monitorovat. Stanovení hladiny kvasinek a plísní je mimoto důležité pro rozhodnutí o nejvhodnější době životnosti jednotlivých výrobků. Účinnost Bax Systému byla s úspěchem ověřena na řadě výrobků včetně sýrů a moučných produktů. Systém umožňuje detektovat jak vláknité plísně tak spóry, což znamená, že poskytuje přesné výsledky bez ohledu na stadium životního cyklu organismu. Více informací na adrese http://www.fdin.co.uk/news/index.php
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

15.12.
Počasí na den 15.12.
1°C / 5°C

16.12.
Počasí na den 16.12.
2°C / 5°C

17.12.
Počasí na den 17.12.
2°C / 5°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A