Zdroje obilovin a kvalita vepřového masa
            10.7.2006
            
            
            
Podle odhadů se bude odvětví výroby vepřového masa v budoucnu  zabývat kvalitou masa ve větším rozsahu než jen z hlediska obsahu tuku. 
Jedním z nejekonomičtějších energetických krmiv užívaných v odvětví výroby vepřového masa je kukuřice. Ječmen má oproti kukuřici  vyšší obsah vlákniny a obsah metabolizovatelné energie (ME) dosahuje přibližně 89 % metabolizovatelné energie obsažené v kukuřici. Ječmen, který neobsahuje karoten jako žlutá kukuřice,  byl navržen jako náhražka kukuřice pro výrobu prasat s produkcí masa a tuku vyšší kvality, požadované určitými exportními trhy. Dalším potenciálním zdrojem energie je bílá kukuřice, která rovněž neobsahuje karoten obsažený ve žluté kukuřici.
Ve studii provedené na univerzitě v Iowě  sledovali vliv dietetického energetického zdroje (žlutá kukuřice, bílá kukuřice a ječmen) na různé vlastnosti vepřového masa  prasat odchovaných v komerčních výrobních podmínkách. Dalším předmětem studie bylo ohodnocení vlivu genotypu kance a pohlaví na kvalitu masa a tuku.
Výsledky studie dokazují, že výkrm prasat dávkami s obsahem ječmene nebo bílé kukuřice, jako hlavních zdrojů energie, nezlepšuje, ve srovnání s výkrmem dávkami s obsahem žluté kukuřice, kvalitu masa z m.l.d. (nejdelší zádový sval). 
Ječmen sice zlepšoval barvu tuku ve srovnání s tukem prasat krmených žlutou kukuřicí, ale z hlediska výrobců není důvod pro změnu obilovin jako zdroje energie za účelem zlepšení kvality masa a tuku.
J. Anim. Sci., 84, 2006, č. 4, s. 986-996
            
Zdroj: uzpi
            Autor: redakce APIC
             
          
          
          
            
            
            
            
            
              Regionální potravina
              
              Projekt Ministerstva zemědělství
             
            
            
            
              Krajské informační středisko
              
              Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
              Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
             
            
            
            
              Tento projekt je podporován
              
              
             
            
            
           
          
          
          
            
            
              Novinky
              
                
                26.3.2025
                Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
                » více
               
             
            
            
            
              Sledujte TV APIC
              
             
            
            
            
              Počasí
              29.10.

4°C / 10°C
              30.10.

5°C / 13°C
              31.10.

2°C / 14°C
             
            
            
            
               
              Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A