Zdroje obilovin a kvalita vepřového masa

10.7.2006

Podle odhadů se bude odvětví výroby vepřového masa v budoucnu zabývat kvalitou masa ve větším rozsahu než jen z hlediska obsahu tuku. Jedním z nejekonomičtějších energetických krmiv užívaných v odvětví výroby vepřového masa je kukuřice. Ječmen má oproti kukuřici vyšší obsah vlákniny a obsah metabolizovatelné energie (ME) dosahuje přibližně 89 % metabolizovatelné energie obsažené v kukuřici. Ječmen, který neobsahuje karoten jako žlutá kukuřice, byl navržen jako náhražka kukuřice pro výrobu prasat s produkcí masa a tuku vyšší kvality, požadované určitými exportními trhy. Dalším potenciálním zdrojem energie je bílá kukuřice, která rovněž neobsahuje karoten obsažený ve žluté kukuřici. Ve studii provedené na univerzitě v Iowě sledovali vliv dietetického energetického zdroje (žlutá kukuřice, bílá kukuřice a ječmen) na různé vlastnosti vepřového masa prasat odchovaných v komerčních výrobních podmínkách. Dalším předmětem studie bylo ohodnocení vlivu genotypu kance a pohlaví na kvalitu masa a tuku. Výsledky studie dokazují, že výkrm prasat dávkami s obsahem ječmene nebo bílé kukuřice, jako hlavních zdrojů energie, nezlepšuje, ve srovnání s výkrmem dávkami s obsahem žluté kukuřice, kvalitu masa z m.l.d. (nejdelší zádový sval). Ječmen sice zlepšoval barvu tuku ve srovnání s tukem prasat krmených žlutou kukuřicí, ale z hlediska výrobců není důvod pro změnu obilovin jako zdroje energie za účelem zlepšení kvality masa a tuku. J. Anim. Sci., 84, 2006, č. 4, s. 986-996
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A