Okyselená napájecí voda zvyšuje užitkovost drůbeže
            25.8.2006
            
            
            
Voda je nejdůležitější živina  a zdravá zvířata konzumují dvakrát větší množství vody než pevného krmiva. Příjem vody se zvyšuje při stoupající teplotě a má ještě větší význam v období sníženého příjmu krmiva.
Ukládání  anorganických a organických látek na vnitřním povrchu vodovodních potrubí podporuje růst přirozeně se vyskytujících mikroorganizmů a vzniká biofilm. Vytváření biofilmu se zrychluje při aplikaci vitaminů a léků v napájecí vodě - napájecí voda je proto často zdrojem kontaminace zvířat.
Úprava napájecí vody pro rychle rostoucí zvířata  (brojlery) nebo zvířata s vysokou užitkovostí (nosnice) podporuje vyrovnání flory trávicího traktu, speciálně při narušeném příjmu krmiva. 
Prevencí kontaminace zvířat  je pravidelná desinfekce a sanitace napájecí vody. Nejběžnější desinfekční prostředky založené na chloru a peroxidu vodíku jsou účinné jen ve vysokých dávkách, chloridy nejsou  účinné při vysoké hodnotě  pH  ((nad 8,5). Desinfekční prostředky reagují s organickými nečistotami v potrubí a ztrácejí účinnost.  Účinné dávky jsou proto často toxické nebo negativně ovlivňují mikrobiální flóru střeva. 
Organické kyseliny, osvědčené jako alternativa antibiotických stimulátorů se aplikují do krmiva,  případně do napájecí vody. Organické kyseliny ničí ve vodovodních  trubkách  bakterie, zvyšují stravitelnost proteinů, stimulují růst laktobacilů v těle zvířat  a regulují mikroflóru střeva. Pro vysoký účinek je potřeba zvolit dobrou kombinaci organických kyselin a solí.
Ve srovnání s krmivem, které má obvykle vysokou pufrovou kapacitu, má voda velmi nízký pufrovací účinek.  Při užití okyselovačů do napájecí vody je cílová kyselost  pH  4, při níž  se nemohou vyvíjet patogenní bakterie a příjem vody není narušen. Výrobci zvířat, kteří zohledňují pouze dosažení žádoucí kyselosti musí řešit problémy s ucpáváním vodovodních trubek a  napáječek  vzniklým biologickým povlakem.
Jedna organická kyselina aplikovaná  do napájecí vody působí proti omezenému množství mikroorganismů, zatímco správně formulovaná kombinace kyselin je účinná proti širokému spektru mikroorganismů.
Pro to, aby organické kyseliny byly účinné i při vyšším pH (5,5) se přidávají esenciální oleje a rostlinné extrakty.
            
Zdroj: uzpi
            Autor: redakce APIC
             
          
          
          
            
            
            
            
            
              Regionální potravina
              
              Projekt Ministerstva zemědělství
             
            
            
            
              Krajské informační středisko
              
              Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
              Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
             
            
            
            
              Tento projekt je podporován
              
              
             
            
            
           
          
          
          
            
            
              Novinky
              
                
                26.3.2025
                Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
                » více
               
             
            
            
            
              Sledujte TV APIC
              
             
            
            
            
              Počasí
              29.10.

4°C / 10°C
              30.10.

5°C / 13°C
              31.10.

2°C / 14°C
             
            
            
            
               
              Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A