Rozhovor týdne s Martinem Pecinou, předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže

27.3.2007


Může vůči obchodním řetězcům zakročit váš úřad? Vidíme, že praktiky obchodních řetězců nejsou v pořádku. Podle zákona o ochraně hospodářské soutěže však můžeme zasahovat jen proti zakázaným dohodám a zneužití dominantního postavení na trhu, v jeho rámci pak i proti tzv. predátorským cenám. Dále máme na starosti povolování fúzí a případné zásahy proti nepovoleným spojením soutěžitelů
Nejde vlastně u chování obchodních řetězců vůči dodavatelům o nedovolené dohody? Z pohledu nedovolených dohod jsme se snažili velmi intenzivně prošetřovat, zda chování řetězců nemá nějaké společné znaky. Věcí, které chtějí po svých dodavatelích, je spousta a mnoho je také jejich kombinací. Jeden řetězec tlačil jen na cenu, většina však měla namixována různá opatření. Nenašli jsme žádnou podobnost, která by nás opravňovala k tomu, abychom zahájili šetření.
A jak je to s dominantním postavením na trhu? Například na dodavatelích vajíček řetězec chtěl snížit ceny s tím, že pokud to neudělají, bude čtvrt roku dovážet a u nás prodávat podstatně dražší vejce z Německa. Řetězec tuto dobu přežije, ale naši producenti vajec ne. Pokud by řetězec byl v dominantním postavení, tak by šlo o jasný příklad predátorské ceny a dostal by od nás vysokou pokutu. Podle definice dominantního postavení v našem zákoně, žádný řetězec na našem trhu dominantní není. Pokud se s řetězci jejich dodavatelé nebudou soudit pro nekalosoutěžní praktiky, které u nás může postihovat jen soud, tak zatím na řetězce nikdo nedošlápne.
Pomohla by tedy změna zákona? Snažili jsme se inicioval spolu s poslanci změnu našeho zákona tak, abychom na řetězce dosáhli. Nechceme je šikanovat, ale jde o subjekty s velkou silou, s níž se nepočítalo, když náš zákon vznikal. Je třeba, aby jim někdo mohl začít říkat, co je a co není správná praktika. K tomu existují v podstatě tři cesty. První nejkomplikovanější a neschůdnou by bylo, aby náš úřad začal řešit i nekalou soutěž, což se děje v několika zemích Evropské unie. Náš úřad by ovšem musel být jinak dimenzovaný a s pobočkami ve všech krajských městech. To by znamenalo rozrůstání státní správy. Druhou cestou je přidat do našeho zákona novou skutkovou podstatu, a to zneužívání ekonomické závislosti. Třetí možností je pokusit se jinak vydefinovat postavení dominantního soutěžitele. Vzhledem k evropskému právu je to cesta velmi obtížná. Nejjednodušší je zneužívání ekonomické závislosti. Chtěli jsme, aby dodavatelé, kteří dodávají do řetězců, nebyli vystaveni nápadně nevýhodným podmínkám pro vyjednávání. To bylo i v minulém návrhu novely, která však bohužel v Poslanecké sněmovně doznala takových změn, že jsme ji již ani podporovat nemohli. Nášemu Našemu úřadu totiž nepřísluší kontrolovat, jestli cena, kterou nabízejí producenti, je v pořádku, a určovat, za jakou cenu je řetězec povinen zboží koupit. Pak bychom museli říci, co je to nákladová cena a kdo ji bude určovat, a zavést regulátora, který by minimálně výrobcům stanovil, co je oprávněný náklad a co není. To je velmi neschůdná cesta. To, co považuji za velmi škodlivé ve vztahu mezi dodavateli a řetězci a co bychom chtěli označit za zneužití ekonomické závislosti a chtěli to přísně trestat, jsou tzv. hello money. To jsou peníze, které řetězce chtějí po dodavateli předem za zalistování, reklamu, na akce, slevy apod. Aby řetězce byly pod hrozbou, že od nich budeme vyžadovat podklady a zveřejňovat výsledky šetření. Návrh novely zákona postavené na ekonomické závislosti prakticky ve stejné podobě jako v loňském roce předložila skupina poslanců v čele s Ladislavem Skopalem.
Je možnost stanovit řetězcům podíl tuzemského zboží, které musí nabízet v prodejnách v ČR? S tím bychom v Bruselu nepochodili. Obávám se také, že česká ekonomika, která 60 procent hrubého domácího produktu získává exportem, by zaplakala, pokud by něco takového platilo.
Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

01. 06. 2024 - Krajský den koně Libereckého kraj „já mám koně“

16.5.2024

Tradiční akce se pod názvem „Já mám koně“ bude konat po šestnácté a jejím centrem bude opět Tyršův park. Sem se od časných ranních hodin budou sjíždět desítky chovatelů, aby se připravili na slavnostní průvod městem jak s koňmi v kočárových spřeženích, tak „pod sedlem“.

» více

31. 5. 2025 Gastroden 2024

16.5.2024

Gastroden je prezentace žáků škol potravinářských oborů - pekař, řezník-uzenář a kuchař-číšník své dovednosti.

» více

19. 5. 2025 Mezinárodní den včel

16.5.2024

Botanická zahrada v Liberci vás zve na Mezinárodní den včel

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

18.05.
Počasí na den 18.05.
11°C / 19°C

19.05.
Počasí na den 19.05.
10°C / 20°C

20.05.
Počasí na den 20.05.
11°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A