Cukry podporují užitkovost dojnic

28.3.2007

Všechny typy karbohydrátů (vláknina, škrob a cukry) zkrmované přežvýkavcům se rozkládají na jednoduché cukry pře tím než jsou fermentovány na těkavé mastné kyseliny bachorovými bakteriem a užity jako zdroj energie. Vláknina se mění na glukozu, škrob na glukozu a cukr na glukozu a fruktozu.
Typická krmná dávka pro dojnic obsahuje mén než 3 % cukru protože zrniny mají nízký obsah cukrů a siláže mají cukr fermentovaný na organické kyseliny, které siláž konzervují. Doplněk cukru podporuje dodávku energie bakteriím v bachoru ve správnou dobu při trávení škrobu a vlákniny a zvyšuje se nutriční hrkota. Cukry zvyšují příjem krmiva, stravitelnost vlákniny produkci mikrobiálního proteinu.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Slintavka a kulhavka - aktuální informace

26.3.2025

Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

23.08.
Počasí na den 23.08.
7°C / 20°C

24.08.
Počasí na den 24.08.
9°C / 20°C

25.08.
Počasí na den 25.08.
10°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A