Cukry podporují užitkovost dojnic

28.3.2007

Všechny typy karbohydrátů (vláknina, škrob a cukry) zkrmované přežvýkavcům se rozkládají na jednoduché cukry pře tím než jsou fermentovány na těkavé mastné kyseliny bachorovými bakteriem a užity jako zdroj energie. Vláknina se mění na glukozu, škrob na glukozu a cukr na glukozu a fruktozu.
Typická krmná dávka pro dojnic obsahuje mén než 3 % cukru protože zrniny mají nízký obsah cukrů a siláže mají cukr fermentovaný na organické kyseliny, které siláž konzervují. Doplněk cukru podporuje dodávku energie bakteriím v bachoru ve správnou dobu při trávení škrobu a vlákniny a zvyšuje se nutriční hrkota. Cukry zvyšují příjem krmiva, stravitelnost vlákniny produkci mikrobiálního proteinu.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR

5.2.2025

17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

07.02.
Počasí na den 07.02.
-4°C / 2°C

08.02.
Počasí na den 08.02.
-2°C / 3°C

09.02.
Počasí na den 09.02.
-5°C / 4°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A