Nečekané úhyny prasat ve výkrmu a prasnic

10.4.2007

Případy neočekávaného úhynu mají nezanedbatelný podíl na ztrátách v chovu prasat. Typické je, že se vždy jedná o jednotlivé případy nebo uhyne pouze několik kusů ze stáda. Dobře vyvinutá prasata ve výkrmu z plného zdraví upadnou do šoku nebo u nich dojde k poruše krevního oběhu provázeného vrávoráním, kulháním, ulehnutím a bledostí kůže.
Zřídka se objevuje také krvavý průjem, který může být nesprávně považován za symptom dyzentérie nebo ileitidy.
Protože zvířata velmi rychle hynou, je možné jen zřídka pozorovat jejich smrtelný zápas. Na uhynulých zvířatech je nápadné nafouklé břicho a rychle nastupující rozklad. <
Při pitvě je detekováno překroucení tenkého a tlustého střeva. Tenké střevo je naplněno krví, patrně u zvířat dochází ke krvácení do střeva, což je označováno jako enterohemoragický syndrom (EHS). Při laboratorním vyšetření bývá většinou izolován choroboplodný zárodek Clostridium perfringens typ A, C a D. Tento zárodek produkující toxiny je vedle kvasinek odpovědný za tvorbu plynů a rychlý rozklad kadáverů.
Kvasinky se mohou masivně množit ve znečištěných zásobnících na tekutá krmiva. Společně s klostridiemi ve střevním traktu představují pro zvířata nebezpečí již v malém množství, protože při poruše trávení nebo náhlé změně v krmné dávce může dojít k explozivnímu pomnožení obou dvou druhů mikroorganismů. Situaci je možné mít pod kontrolou jedině za předpokladu striktního dodržování hygieny krmení. Vedle smysluplného sestavení krmné dávky, dostatečného zásobování prasat vlákninou, která se vyznačuje velkou schopností bobtnání a eliminaci náhlých změn ve složení krmné dávky je nutné rovněž zajistit zvířatům pravidelný příjem krmiva. Při nebezpečí vzniku trávicí poruchy je možné použít krmné aditivum phytolan 10 % (firmy bioptivet), které se přimíchá do krmné dávky.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
11°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A