Prevence vzniku infekcí u odstavených selat

16.7.2007

Vědci z university v německém Weihenstephanu zkoumali, jaký vliv může mít zařazení krmného aditiva s názvem Selacid-Green Growth. U tohoto výrobku se jedná o kombinaci molekul mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem a organických kyselin. Tyto látky inhibují množení škodlivých baktérií ve fázi odchovu u odstavených selat. Tím by mělo být účinně zabráněno degradaci fermentačního procesu a neschopnosti zvířat metabolizovat.
Výrobek je k dispozici v suché a tekuté formě. Dávkování u čerstvě odstavených selat je 0,5 %, v pozdějším období 0,4 %. Ve Weihenstephanu bylo testováno použití Selacid-Green Growth v porovnání s kontrolní skupinou bez přídavku tohoto krmného aditiva. Do studie byly zahrnuty skupiny selat po 25 kusech v několika opakováních. U všech zvířat proběhlo v průběhu pokusu 4 x kontrolní zjišťování živé hmotnosti: v den odstavu, 17. den po odstavu, při změně krmiva během odchovu a při dosažení tělesné hmotnosti plus mínus 25 kg.
Výsledky: Selata dotovaná Selacidem dosáhla v průměru o 12 g vyšší přírůstky v porovnání se zvířaty kontrolní skupiny, což zajistilo zvýšení zisku o 0,34 EUR na jedno 25 kg sele. Konverze krmiva byla v pokusné skupině lepší o 0,03 %. Kromě toho velmi podstatným přínosem použití krmného aditiva byl pokles počtu uhynulých selat o 50 %. Počet nutných terapeutických zákroků proti průjmovým onemocněním byl ve sledovaných skupinách pokusných selat nízký. Náklady na terapii a náklady vzniklé ztrátami selat se v této skupině pohybovaly okolo 1,42 EUR na jedno zvíře, zatímco v kontrolní skupině to bylo 2,67 EUR na jedno sele. Na základě nižšího procenta ztrát a zlepšené biologické výkonnosti bylo v porovnání s kontrolní skupinou dosaženo přidaného zisku ve výši plus 1,26 EUR na jedno 25 kg sele.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A