Závislost EU na importech řepky se bude zvyšovat

6.9.2007

Podle zprávy The Public Ledger EU pravděpodobně v nadcházejících měsících zvýší dovozy řepkového semene kvůli silné domácí poptávce po řepkovém oleji a nedostatečné vlastní produkci. Sklizeň řepky olejné EU za rok 2007 analytikové odhadují mezi 17,3 až 18 mil. t, přičemž v Německu jako největším evropském výrobci řepky bude sklizeň asi o 500 tis. t nižší než v minulém roce. Celková letošní produkce EU je však vyšší než v minulé sezoně, kdy činila 16,09 mil. t. Proti předchozím rokům se však značně zvýšila poptávka po řepkovém oleji vzhledem k oživenému zájmu ze strany potravinářského průmyslu a dalšímu růstu evropského odvětví biopaliv.
The Public Ledger dále uvádí, že podle názoru obchodníků se potravinářský průmysl rozhodně silně zajímá o řepkový olej a je pravděpodobné, že evropské lisovny oleje budou usilovat o dodávky většího množství řepky pro potravinářské využití.
Největšími dodavateli řepky do EU budou pravděpodobně Rusko a Ukrajina, a možná také Austrálie. Nižší světová sklizeň slunečnicového semene, zejména v Argentině, Ukrajině a Rumunsku, a následný nedostatek slunečnicového oleje je odborníky považován za hlavní faktor obnovené poptávky po řepkovém oleji ze strany potravinářského průmyslu. Řada potravinářských podniků přešla na začátku letošního roku ke slunečnicovému oleji, kdy nebyl příliš velký rozdíl mezi cenami slunečnicového a řepkového oleje. Když se ceny slunečnicového oleje zvedly, mnohé potravinářské podniky se opět vrátily k většímu využívání řepkového oleje. Současná vysoká cena řepkového oleje se však udrží tak dlouho, dokud nabídka slunečnicového oleje, která je dražší alternativou k řepkovému oleji pro výrobu pokrmů, bude nadále nedostatečná a poptávka po řepkovém oleji na trhu bionafty v EU zůstane vysoká.
Někteří představitelé obchodu jsou přesvědčeni, že cena řepkového oleje bude nyní následovat docela blízko cenu slunečnicového oleje, protože existuje jen malá volba mezi těmito produkty z hlediska jejich využití.

Analytikové Oil World předpovídají, že v EU se zpracování řepkového semene za sezonu 2007/08 prudce zvýší na 17,46 mil. t ve srovnání s 15,56 mil. t v minulé sezoně. Vysoká poptávka povede za 12 let ke zvýšení importu řepkového semene do EU na 710 tis. t ve srovnání s 480 tis. t, které byly dovezeny v sezoně 2006/07.

Agra Europe, 2007, č. 2273, s. M/3

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

01.05.
Počasí na den 01.05.
12°C / 23°C

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A