Pastva dojnic bez přikrmování

14.1.2008

Díky vysokým nákladům na krmení je stále zajímavější variantou pastva dojnic bez přikrmování. Vliv takové pastvy na mléčnou užitkovost, tělesnou kondici a stav louky byl předmětem studie Bavorského zemského zemědělského ústavu (LFL). V osmi zemědělských podnicích byla testována koncepce pastvy bez přikrmování se zimním telením v období prosinec až únor. Byl využit systém krátkého vyhánění na pastvu a týdně byla vyhodnocována výška porostu na pastevní ploše.
 
                             
V průběhu experimentu se ukázalo, že postupně došlo k zvyšování kvality pastevního porostu, porosty travin se zahustily a byliny jako bolševník obecný, pryskyřník prudký, laskavec a srha říznačka byly z porostu zcela vytlačeny. Díky mokrému předjaří byly škody na pastevním porostu způsobené pohybem zvířat na podzim sotva znatelné. Celkově byly škody pošlapáním porostu v průběhu sezony díky velkoplošnému rozdělení zvířat a klidnému chování stáda nižší než se očekávalo.
 
Pro úspěšný management pastvy je nutné četnější sledování, zda je pastva přidělována adekvátně nárůstu zelené hmoty, uvedli vědci. V případě výraznější nabídky množství objemných krmiv dojnicím docházelo ke snížení příjmu krmiva na pastvě, protože zvířata přikrmování předložených krmiv ve stáji očekávala a již sama aktivně krmení nevyhledávala. S ohledem na mléčnou užitkovost nebyly zaznamenány žádné velké změny. Pouze byla potvrzena nutnost sezónního telení: zvířata, která se otelila v letním období, poskytla nižší mléčnou užitkovost než ta, které se otelila v zimních měsících. Dojnice otelené brzo na jaře nebo v létě, jejichž  mléčná užitkovost byla srovnatelná s úrovní krav otelených v zimním období, reagovala na vzestup mléčné užitkovosti díky pastevnímu chovu výrazným poklesem tělesné kondice. V zásadě se zvířata během studie s omezenou nabídkou krmiva vyrovnávala klesající mléčnou užitkovostí.
 
Více informací je k dispozici na internetové adrese www.lfl.bayern.de
 

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A