Je úspornější mléko nebo náhražky?

16.1.2008

Díky stoupajícím cenám mléčných krmných náhražek (MKN) přemýšlejí někteří chovatelé o tom, že by zase telata napájeli plnotučným mlékem. Cena mléka však také výrazně stoupla. Jaká alternativa je tedy ekonomicky výhodnější?
 
Při napájení telat plnotučným mlékem (PM) je nutné připočítat ještě cenu doplňkového krmiva (vitaminy, stopové prvky). Náklady na nákup těchto krmných doplňků byly vyčísleny na částku 0,04 EUR/kg mléka resp. 0,25 EUR/1 napájecí den/1 tele. Také použitá krmná technika a pracovní náročnost musí být promítnuty do celkových nákladů; správné napájení PM je pracnější – protože mléko je nutné transportovat po stáji, což vyžaduje nejenom dobré rozvržení práce, ale také značnou tělesnou námahu. Tato náročnost byla ohodnocena spotřebou práce ve výši 0,5 min/tele.
 
Nejdůležitějšími faktory ovlivňujícími rentabilitu napájení PM je množství mléka a jeho cena. Náklady na produkci mleziva nebyly zohledněny, protože cena mleziva není stanovována z důvodu, že tento produkt není obchodovatelný. V případě nadkontingentního mléka je třeba zohlednit také úhradu případného speciálního poplatku. V tabulce jsou zobrazeny náklady na PM a monetární porovnání se zkrmováním MKN.
 
Tab.: Porovnání nákladovosti zkrmování PM a MKN   
Cena PM
€/kg mléka
Náklady na napájení PM
Výhody a nevýhody zkrmování PM v závislosti na ceně MKN
1,80 €/kg
2,00 €/kg
2,20 €/kg
2,40 €/kg
0,15
Zdroj: UZPI
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A