Svoboda pro prasnice

28.1.2008

V Německu je dosud varianta skupinového kojení selat málo rozšířená. Ve snaze shromáždit informace o tomto alternativním způsobu odchovu selat s matkami se rozhodli odborníci z Výzkumného ústavu biologického zemědělství (FIBL) se sídlem ve švýcarském Fricku ověřit přínos kombinovaného skupinového chovu prasnic se selaty (14 dní v individuálním kotci, následně skupinový chov) v rámci 31 ekologicky hospodařících zemědělských podniků v Německu, Rakousku a Švýcarsku (celkem přibližně 90 prasnic).
 
Prasnice byly minimálně po 10 dnech kojení selat seskupeny do kotců po čtyřech. Na jednu prasnici a její vrh selat byl vyčleněn prostor o ploše 3,5 m2. To vedlo k úspoře nákladů na ustájení ve výši cca 15 %. Ještě vyšší úspory finančních prostředků bylo dosaženo v případě rekonstrukcí starších budov, kdy bylo možné zredukovat počet individuálních boxů. Další předností je snížení stresové zátěže v období odstavu. Pouze 18 prasnic reagovalo na zařazení do skupinového ustájení velkým strachem nebo agresivním chováním.  
   
 
Zřejmě došlo i k poklesu infekčního tlaku, neboť selata žila od 10. dne ve společném kotci. Po odstavu byly skupiny selat přesunuty společně do stejného oddělení v odchovně. Průměrný počet odstavených selat ve sledovaných ekofarmách byl 9,1 kusu z jednoho vrhu. Ačkoliv mortalita dosáhla v průměru 15,6 % k datu seskupování prasnic, v průběhu následujícího období (do odstavu) poklesla na 3,9 %.
 
Na Veterinární univerzitě ve Vídni vyvinuli samopoutací boxové stání, které by mělo garantovat, že každá prasnice bude dostávat krmení podle aktuální tělesné kondice, i když bylo 18 prasnic z celkového počtu 203 označeno za příliš lehké a 8 % za příliš ztučnělé.
 
Zklamáním pro odborníky bylo zjištění, že v polovině podniků nedošlo k redukci výskytu průjmových onemocnění u selat v období po odstavu (ve stáří 6 týdnů). Příčina tohoto negativního jevu nebyla ještě odhalena.     
 
Systém skupinového ustájení prasnic se selaty je při optimalizovaném provádění vhodnou a nákladově výhodnou metodou, která
Zdroj: UZPI
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

01.05.
Počasí na den 01.05.
12°C / 23°C

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A