Modifikované krmivo podpoří počet narozených selat

27.5.2008

Více než dvacet let intenzivní genetické selekce vedlo ke zvýšení jak velikosti vrhu, tak porodní hmotnosti selat. K faktorům, které stále omezují reprodukční užitkovost prasnic patří prenatální mortalita a omezený růst plodů. 
Výzkum provedený v USA ukazuje, že problém nižší reprodukční užitkovosti prasnic mohou do určité míry řešit upravené krmné dávky, které  příznivě ovlivní růst placenty a optimalizují vnitroděložní prostředí během březosti.
Přirozeně se vyskytující omezená schopnost placenty dodat plodu odpovídající množství živin se může projevit v prenatální mortalitě a omezeném růstu plodu. Zvýšená mortalita a omezený růst plodů se zhoršují rozšířenou praxí – omezenými krmnými programy aplikovanými jako prevence nadměrného přírůstku hmotnosti prasnic během březosti. Tyto krmné režimy sice mohou zlepšit problémy při porodu a chuť k příjmu krmiva během laktace, ale jak naznačuje výzkum z univerzity v Texasu, může dojít k tomu, že prasnice během střední a pozdní březosti nedostanou dostatečné množství živin pro zajištění rychlého absolutního růstu plodů a mléčné tkáně.
Specifickou živinou je aminokyselina arginin. Výzkumníci zjistili, že prenatální úhyn může být významně redukován doplněním standardní krmné dávky pro prasnice založené na kukuřici a sóji přídavkem 0,83 % argininu v době mezi 30 a 114 dny březosti.
Ve srovnání s kontrolními prasnicemi, které nedostávaly přídavek argininu, se u pokusných prasnic zvýšil počet živě narozených selat ve vrhu o 2 % a  celková hmotnost živě narozených selat ve vrhu o 24 %.
Studie ukazuje, že použití specifické krmné dávky může zvýšit reprodukční užitkovost prasnic, která přinese výrobcům vepřového masa významný ekonomický zisk.  Zvýšení počtu živě narozených selat ve vrhu významně sníží výrobní náklady spojené s reprodukcí a laktací. Lepší vitalita narozených selat se projeví ve vyšší míře přežití do odstavu.
Feedstuffs, 80, 2008, č.8, s. 10-11                                       
Zdroj: UZPI
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A