Cesty k větší užitkovosti prasat

30.5.2008

Ten v chovu prasat charakterizuje reprodukční a produkční užitkovost. Protože užitkovost hospodářských zvířat je výsledkem aditivního působení genů, jde vždy o kvantitativní vlastnosti, na jejichž fenotypovém projevu a výši se podílí genotyp a prostředí.

 

Zlepšování užitkovosti lze podle doc. Ing. Roman Stupky, CSc., Ing. Jaroslava Čítka, Ph.D. a doc. Ing. Michala Šprysla, CSc.z České zemědělské univerzity v Praze realizovat genetickými cestami s využitím například genomiky, která směřuje k určení žádoucích lokusů s geny ovlivňujícími příznivě užitkovost. Těmito opatřeními lze cíleně imigrovat hodnotné geny z populace do populace a ovlivňovat jejich genovou manifestaci. Je zřejmé, že úspěšnost těchto opatření vyžaduje hodnocení užitkových vlastností nepřímo pomocí biometrických metod, ve kterých jsou informace o účincích genotypů získávány z jejich průměrných efektů v populacích. Negenetická opatření spadají především do oblasti managementu stáda a chovu. Jde o možnost různé volby v oblastech obratu stáda, výživy jednotlivých kategorií a pohlaví, techniky a technologie krmení, napájení, ustájení, vzduchotechniky, kejdových koncovek, atd.

Testování populací


Ke zlepšování užitkovosti pomáhají testy populací prasat, jejichž výsledky jsou nezbytné pro úspěšné působení ve sféře šlechtění, užitkových chovů, výživářských a technologických firem. V současné době je možné testy populací realizovat v České republice těmito způsoby:
 ve stanici ÚKZÚZ jako „test zboží“,
 v užitkových chovech jako „polní testy“ hybridů prasat (finančně i organizačně náročné),
 v testační stanici ČZU v Praze – Suchdole.
Předmětem testů je sledování navenek měřitelných fenotypových projevů, které jsou výsledkem vzájemného vztahu genotypu a prostředí.
Cílem testace je získání co největšího množství objektivních informací o prověřovaných populacích na základě:
 porovnání různých kombinací plemen či hybridů s dalšími skupinami zvířat, například z plemenných chovů,
 porovnání jedné kombinace plemen, respektive hybridů s ostatními kombinacemi plemen či hybridů ve všech relevantních ukazatelích užitkovosti,
 ověření efektivnosti jednotlivých krmných strategií ve vztahu ke zvolenému plemeni nebo hybridní kombinaci.

Hlediska pro testaci


Provádění testací slouží chovatelům k volbě zootechnických opatření směřujících k minimalizaci rozdílů mezi produkční užitkovostí daného chovu a produkční užitkovostí manifestovanou zvoleným genotypem ve staničních testech. S ohledem na ekonomiku tak jde o peněžní vyjádření interakce genotypu a prostředí, která se

Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

01.05.
Počasí na den 01.05.
12°C / 23°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A