Kvalitativní determinanty v logistice
            11.8.2008
            
            
            
Mezi výrobou potravin a jejich konečnou konzumací existuje prostorová a časová odlišnost. Logistický proces a jeho aktivity slouží jako pojítko mezi jednotlivými stupni zásobovacího řetězce a přispívá ke zvyšování hodnoty hotového výrobku. Musí v sobě zahrnovat plnění výrobních i zákaznických požadavků. Na úspěšném celkovém postupu se podílí integrované informační zpracování toku zboží. Uplatňují se komplexy fyzického řízení dopravy a jeho nepostradatelné informační zpracování. Od počátku devadesátých let používali přepravci jako první otevřený identifikační systém EAN 128/NVE, z něhož se posléze vyvinuly v současnosti používané způsoby identifikace jednotlivých výrobků. Dalším hlediskem úspěšného transportního řetězce je dodržování optimální teploty. Poskytovatel logistických služeb, který transportuje, skladuje a balí potraviny nebo s nimi zachází jinými způsoby musí dodržovat legislativní nařízení, která se vztahují k těmto operacím.  
Prvním a nejdůležitějším spojovacím místem je dvoustupňová distribuce, přechod od zasilatele k přepravci. Teplota zboží, na počátku chladicího řetězce, je směrodatná i pro  její výši při dodání u příjemce. V logistickém procesu se liší podmínky přepravy na krátkou a dlouhou vzdálenost. Je třeba se věnovat hygieně i teplotě při zpracování v balicích prostorech. Významnou podmínkou pro úspěšné zvládnutí a optimalizaci prováděných operací je důkladné proškolování pracovníků.
Správná hygienická praxe v logistických postupech respektuje vzájemnou závislost jednotlivých hygienických kroků prováděných na základě předem naplánovaných postupů. V tomto případě má zvláštní význam preventivní posuzování jednotlivých částí výrobního procesu, což ovlivňuje hygienický význam při distribuci potravin.
Logistické společnosti pravidelně analyzují hygienickou situaci v jednotlivých částí transportního procesu tak, aby vedla ke zlepšení a optimalizaci stávajícího stavu. Tento postup provádějí podniky v rámci svých vlastních kontrolních systémů vytvořených na základě principů uvedených v systému kritických bodů (HACCP). 
MEHMEL, Uwe; Qualitätsdeterminanten in der Logistik
            Zdroj: Agronavigátor
            Autor: redakce APIC
             
            
           
          
          
          
            
            
            
            
            
              Regionální potravina
              
              Projekt Ministerstva zemědělství
             
            
            
            
              Krajské informační středisko
              
              Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
              Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
             
            
            
            
              Tento projekt je podporován
              
              
             
            
            
           
          
          
          
            
            
              Novinky
              
                
                26.3.2025
                Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
                » více
               
             
            
            
            
              Sledujte TV APIC
              
             
            
            
            
              Počasí
              29.10.

4°C / 10°C
              30.10.

5°C / 13°C
              31.10.

2°C / 14°C
             
            
            
            
               
              Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A