Kvalitativní determinanty v logistice

11.8.2008

Mezi výrobou potravin a jejich konečnou konzumací existuje prostorová a časová odlišnost. Logistický proces a jeho aktivity slouží jako pojítko mezi jednotlivými stupni zásobovacího řetězce a přispívá ke zvyšování hodnoty hotového výrobku. Musí v sobě zahrnovat plnění výrobních i zákaznických požadavků. Na úspěšném celkovém postupu se podílí integrované informační zpracování toku zboží. Uplatňují se komplexy fyzického řízení dopravy a jeho nepostradatelné informační zpracování. Od počátku devadesátých let používali přepravci jako první otevřený identifikační systém EAN 128/NVE, z něhož se posléze vyvinuly v současnosti používané způsoby identifikace jednotlivých výrobků. Dalším hlediskem úspěšného transportního řetězce je dodržování optimální teploty. Poskytovatel logistických služeb, který transportuje, skladuje a balí potraviny nebo s nimi zachází jinými způsoby musí dodržovat legislativní nařízení, která se vztahují k těmto operacím.  
Prvním a nejdůležitějším spojovacím místem je dvoustupňová distribuce, přechod od zasilatele k přepravci. Teplota zboží, na počátku chladicího řetězce, je směrodatná i pro  její výši při dodání u příjemce. V logistickém procesu se liší podmínky přepravy na krátkou a dlouhou vzdálenost. Je třeba se věnovat hygieně i teplotě při zpracování v balicích prostorech. Významnou podmínkou pro úspěšné zvládnutí a optimalizaci prováděných operací je důkladné proškolování pracovníků.
Správná hygienická praxe v logistických postupech respektuje vzájemnou závislost jednotlivých hygienických kroků prováděných na základě předem naplánovaných postupů. V tomto případě má zvláštní význam preventivní posuzování jednotlivých částí výrobního procesu, což ovlivňuje hygienický význam při distribuci potravin.
Logistické společnosti pravidelně analyzují hygienickou situaci v jednotlivých částí transportního procesu tak, aby vedla ke zlepšení a optimalizaci stávajícího stavu. Tento postup provádějí podniky v rámci svých vlastních kontrolních systémů vytvořených na základě principů uvedených v systému kritických bodů (HACCP).
Fleischwirtschaft, 2008, 88, č. 7, s. 49-53 ISSN 0015-363X
MEHMEL, Uwe; Qualitätsdeterminanten in der Logistik
Zdroj: Agronavigátor
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

01. 06. 2024 - Krajský den koně Libereckého kraj „já mám koně“

16.5.2024

Tradiční akce se pod názvem „Já mám koně“ bude konat po šestnácté a jejím centrem bude opět Tyršův park. Sem se od časných ranních hodin budou sjíždět desítky chovatelů, aby se připravili na slavnostní průvod městem jak s koňmi v kočárových spřeženích, tak „pod sedlem“.

» více

31. 5. 2025 Gastroden 2024

16.5.2024

Gastroden je prezentace žáků škol potravinářských oborů - pekař, řezník-uzenář a kuchař-číšník své dovednosti.

» více

19. 5. 2025 Mezinárodní den včel

16.5.2024

Botanická zahrada v Liberci vás zve na Mezinárodní den včel

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

16.05.
Počasí na den 16.05.
11°C / 20°C

17.05.
Počasí na den 17.05.
10°C / 17°C

18.05.
Počasí na den 18.05.
11°C / 19°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A