Vyšší užitkovost v malých skupinách

19.9.2008

Jaký vliv má velikost skupin a odlišná nabídka místa na užitkovost a parametry zdravotního stavu u prasat ve výkrmu?
Výsledky aktuálního výzkumu, který zjišťoval skutečnou velikost plochy ve stáji připadající na jedno vykrmované prase (velikost plochy je zakotvena v německé směrnici upravující podmínky výkrmu prasat) byly zveřejněny v odborném časopise Journal of Animal Science. Celkem bylo do výzkumu zahrnuto 2 300 prasat ve výkrmu pocházejících ze 32 jednotek a ze 4 různých variant způsobu chovu. Velikost skupin kolísala mezi 18 až 108 prasaty a nabídka ustájovací plochy na jedno zvíře mezi 0,52 až 0,75 m2.
 
Pokud byla prasata chována ve velkých skupinách, měla velikost skupiny negativní vliv na užitkovost pouze na začátku období výkrmu. Menší nabídka ustájovací plochy měla nezávisle na velikosti skupiny negativní vliv na užitkovost zvířat, který se stupňoval v závislosti na délce výkrmu (na konci byl nejmarkantnější). Neprokázalo se, že by se vykrmovaná prasata ve velkých skupinách lépe vyrovnala s menší plochou v kotci připadající na jeden kus, v porovnání s malými skupinami.
 
Ke konci experimentu se vyskytoval u zvířat díky menší nabídce ustájovací plochy stále větší počet zranění na končetinách. A také byla zvířata z velkých skupin více postižena různými formami kulhavosti. Ani velikost skupiny ani nabídka místa neměly žádný vliv na procentický poměr mortality.
 
Mehr Leistung in kleinen Gruppen
DLG-Mitteilungen, 2008, č. 8, s. 10, www.animal-health-online.de
Zdroj: Agronavigátor
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

21.04.
Počasí na den 21.04.
0°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A