Porody mrtvých telat - problém managementu

27.10.2008

Počet telat, která uhynou během porodu, se v Evropě pohybuje mezi 2 až 15 % a vykazuje stoupající tendenci. Tuto nepříznivou skutečnost doložily informace získané prostřednictvím ankety, jejímž cílem bylo zmapování zkušeností veterinárních lékařů z Evropské společnosti pro šlechtění hospodářských zvířat.
Přibližně 90 % telat, která jsou později registrována jako mrtvě narozená, ještě na začátku porodu žijí a následně uhynou díky chybám v managementu, jako jsou např. nedostatečný dozor a kontrola plemenic a nesprávná pomoc v průběhu porodu. Mezi jednotlivými zemědělskými podniky však existují ohromné rozdíly, potvrdili veterinární lékaři.    
Za klíčový faktor pro přežití telete pokládají veterinární lékaři intenzitu dohledu nad zvířaty a kvalifikaci personálu. Zde spatřují také vlastní rezervy a do budoucna by chtěli více času věnovat dalšímu vzdělávání chovatelů. Protože příčinou většiny problémů při telení je vysoká hmotnost telat a příliš malé, popř. ztučnělé jalovice, je nutné více pozornosti věnovat výběru připařovaných býků, zabezpečit optimální kondici krav v době porodu a zajistit smysluplnou pomoc kravám v průběhu porodu v rámci péče o stádo.    
 
Totgeburten – ein Managementproblem
Zdroj: Agronavigátor
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 20°C

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

06.05.
Počasí na den 06.05.
10°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A